Банкеръ Daily

Общество и политика

Този път Борисов прелетя без проблеми над Иран

Правителственият самолет, с който пътува премиерът Бойко Борисов и придружаващата го делегация, е летял на връщане от Саудитска Арабия без проблеми над Иран. Самолетът е излетял от Рияд в 12,36 ч българско време, показва сайтът flightradar24.com.

Във вторник иранските власти отказаха прелитане на правителствения самолет. Машината е навлязла във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак. Обичайният маршрут, използван от превозвачи на Балканите към Арабския полуостров, минава през Турция, Средиземно море и Египет и избягва Сирия и Ирак. След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия. 

След неприятния инцидент вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че самолетът е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, затовав МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във