Банкеръ Daily

Общество и политика

Това лято си останете в България, призова Захариева

Българското правителство работи целенасочено за членството ни в еврозоната, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според нея кризата е показала, че е по-добре България да е част от валутния съюз.

"Всяка държава се опитва да спаси туризма си. За съжаление, няма да възстановим нормалния живот през лятото. Призивът е да си останем в България. Студентските бригади също са отложени до 12 май. Издаването на визи е отменено засега", каза още министърът на външните работи.

По думите й един от най-засегнатите сектори наистина е туризмът. Тя следяла внимателно какви мерки предприемат други държави и за съжаление нямало държава от ЕС, която да казва в прав текст, че до лятото ще се възстанови нормалният живот.

Държавите са на различен етап от кризата – някои са много по-засегнати от други. Много е важно поетапното разхлабване на мерките да бъде основано на научни данни, за да не се получи обратният ефект, обясни пред NOVA телевизия Захариева.

„Това е асиметрична криза. Засяга не само здравето. Вижте колко последици има. Надяваме се излизането от нея да бъде доста по-координирано", поясни Захариева.

На въпроса могат ли да разчитат държавите-членки на подкрепа от ЕС, министърът на външните работи обясни: „Европейската комисия реагира изключително бързо и адекватно. В рамките на седмица се промениха много правила за фондовете. Пренасочиха се средства за справяне с кризата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във