Банкеръ Daily

Светлан Стоев за приземения самолет:

Това е въздушно пиратство

"За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт."

Това заяви служебният външен министър Светлан Стоев във връзка с отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на "Райънеър" да се приземи в Минск. 

Служебният външен министър потвърди и че на борда не е имало български граждани.

Вече е проведена среща между директора на Генерална дирекция "Двустранни отношения" Василий Такев с посланика на Беларус у нас Александър Лукашевич.

"Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО", се казва в съобщение на министерството, разпространено след пресконференцията.

Действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците. Такива бяха и заключенията и на Европейския съвет.

В рамките на разговора българската страна  е неколкократно  призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС, допълват от МВнР.
 
Посланикът е поел ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във