Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

Това е театър за наивници, знам откъде идват атаките към мен

Предстоящата предизборна кампания трябва да е на идеи и принципи, на визия за излизане на България от тази дълбока криза, а не кампания на компромати, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава, който участва днес в Плевен в ритуала по зарязване на лозята в Института по лозарство и винарство, допълни, че засега се очертава само кампания на компромати, което не е добре.

По отношение на процесите на коалиране преди вота на 4 април Румен Радев заяви: „Виждаме какъв е паритетът. По всичко личи, че ще имаме един доста фрагментиран парламент. Дали това е добре, или зле ще покажат изборите, ще покаже мъдростта на тези партии, които влязат вътре, така че да се отстоява националният интерес“.

На въпрос дали подкрепя Борисов за думите му, че не бива да се намесват деца в политиката президентът отговори:

„Аз мисля, че това е театър за наивници. Знам много добре откъде идват атаките към мен и към моето семейство. Но, да, категорично не приемам да се намесват семействата и да бъдат преследвани в тази битка, която се води. Но знаете, че протестите на българите са закономерен резултат от политиката и действията на министър-председателя. Българите от месеци протестират под прозорците на Министерския съвет, но там няма никого“. 

Вчера по време на обиколката си край Елхово премиерът Борисов коментира и казуса със сина на президента Румен Радев - Георги. Поясни, че го познава, бил "редко готино момче", симпатяга, красив и умен.

"Тези ли са демократите? Познавам момчето на Радев - рядко готин, умен, красив и спортист. Оставете го на мира! Не ви ли е срам да правите така с деца?", попита Борисов. "На такава възраст е, че прави грешки. И на възрастните им се случа да сгрешат с нещо. Ние с баща му сме правили и по-големи глупости", посочи министър-председателят.

Припомняме, че здравният министър потвърди, че непълнолетният син на Радев е задържан с група младежи за купон в заведение. От президентството категорично отхвърлиха твърденията за задържане от органите на МВР.

Ядосан от протест пред дома му в Банкя, премиерът заяви: "Оставете децата на мира и не ги замесвайте в мръсната предизборна кампания. Има граници, които не трябва да се преминават. Днес за пореден път “пазителите на демокрацията” тормозят най-нагло децата ми. И то пред дома им. Нито те, нито синът на президента заслужават подобен тормоз! Опитаха се да ме пречупят с компромати и шпиони - не успяха. Сега това ли успяха да измислят демократите? Така ли разбират демокрацията? Това ли е върховенството на закона според тях? Въпреки цялата им злоба, ние ще бъдем толерантни. Ще отговаряме само с работа и изпълнени ангажименти".

Президентът отговори и на въпрос дали следи политическите процеси преди изборите. Лозето не ще молитви, то иска мотика - така и с българската политика, каза още президентът.

"Трябва умно да зарежем българското лозе така, че да дадем шанс на най-добрите филизи и да изрежем излишните, ако искаме да има плод. По отношение на всички тези процеси, които вървят за коалиране, както преди малко ни обясняваше и проф. Пачев - трябва да мислим кой ще бъде най-добрият купаж така, че да даде наистина един добър резултат. Трябва да работим. Иска се добра преценка, иска се правилен избор. Надявам се, че заедно като народ ще дадем този шанс на 4 април", заяви още президентът Радев.

„Категорично има ощетени българи от сегашните противоепидемични мерки. Тези огромни пари, които се раздават от телевизора, не стигат до най-засегнатите“, каза президентът. Той беше категоричен, че много бизнеси не са компенсирани заради мерките срещу COVID-19. И напомни, че недоволството на народа е избухнало в протестите под прозорците на Министерски съвет.

Преди това президентът обяви, че Трифон Зарезан е празник, който ни свързва като народ всички нас днешните българи с поколенията, живели преди нас. Държавният глава честити празника на всички българи.

"Знаем, че по нашата земя от дълбока древност са отглеждали не само лозя, тук се е правило хубаво вино. Хората, които са го произвеждали, са били почитани и уважавани", изтъкна той.

Президентът благодари на директора на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев за поканата да посети института на днешния празник. Радев отчете, че институтът е наследник на най-старата в България и пета в света опитна станция по лозарство и винарство.

"Да поздравя усилията на неговия екип да пазят това национално богатство като традиция, да развиват нови сортове и технологии, да утвърждават България на международните пазари, но и да пазят нашите типични български сортове грозде и производството на българско вино", каза президентът. Той благодари и на кмета на Плевен Георг Спартански за подкрепата на Общината. "Без Общината знаете, че това всичко няма как да се съхрани", заяви още държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във