Банкеръ Daily

Надежда Йорданова за предожението на Слави:

Това е път към тоталитаризъм

"Демократична България" е политическа сила, която отстоява силна парламентарната република. Ние се борим за по-силен парламент и върховенство на закона. ДБ ще се противопоставя и отстоява парламентарната република. Президентска република в една неукрепнала демокрация е път към тоталитаризъм и ние ще се противопоставим. Това заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България" пред БТВ.

Думите ѝ са по повод предложението на Слави Трифонов за реферндум за промяна на политическата система в страната, а именно въвеждането на президентска република в България.

„Ще отстояваме България да има повече от един доставчик на газ. С „Газпром“ нищо не ни гарантира, че ще имаме доставки на газ. Те едностранно нарушиха договора си с нас. „Газпром“ е геополитическо оръжие и ние няма да допуснем то да е на наша територия“, подчерта тя.

„Водила съм арбитражни дела и мога да кажа, че най-силният коз е да не си разкриваме козовете. Когато си в една такава битка публичното мълчание е най-добрата стратегия. Тревожи ме, че с действията си настоящото правителство предоставя победата на „Газпром“ на тепсия. При „Газпром“ геополитиката и икономиката се сливат в едно. На държави, които приеха да плащат газа в рубли, също са със спрени доставки. Правителството трябва да направи всичко възможно и да гарантира доставки на газ от повече от един доставчик“, каза още Йорданова.

„Борбата с корупцията е една от основните политики на ДБ. Борбата с корупцията изисква време и устойчиви решения. Аз и моите колеги направихме решителни стъпки. На всяка крачка обаче ние срещахме решителен отпор. Корупцията е проблем, който изисква енергия, устойчиви решения и време“, подчерта тя.

Бившият правосъден министър коментира и арестът на лидера на опозицията Бойко Борисов и негови колеги така: „Арестите не трябва да бъдат работа на политиците. Аз като юрист съм против и не приемем нито един незаконосъобразен арест. Това са грешки, които не бива да допускаме и трябва да осъждаме. В обществото има едно нетърпение за справедливост, именно затова трябва да обърнем поглед към Прокуратурата. Нуждаем се от ефективна прокуратура“.

Тя каза още, че е подготвена промяна в закона, с която да се въведе по-ефективен контрол спрямо главния прокурор и се надява в следващия парламент това да стане факт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във