Банкеръ Daily

Проф. Тодор Кантарджиев:

Това е последната спокойна седмица с по-малко заразени

Това е последната спокойна седмица във връзка с разпространението на коронавируса – имаме фалшиво епидемично благополучие. Това заяви консултантът по ваксинационния процес към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев. По думите му сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират. Според него броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души", уточни пред "Фокус" проф. Кантарджиев. И посочи, че все още можем открито да се срещаме с приятели, да посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до увеличаване на случаите в началото на есента.

Професорът допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и от „Делта“ варианта. То отбеляза, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във