Банкеръ Daily

Общество и политика

Това е новото правителство!

S 250 3a50e5fe cd68 4ff3 b2ef b3b07d1d61ff
S 250 6ff81f48 0074 4f0f a3bd f5e35688e58e
S 250 a66b01ce 0b31 4ddf a82d 3273955e3bbf
S 250 b004bcab 4884 474a 8cef 438bcb0fda7c

Вече е ясен състава на предложеното от лидера на ГЕРБ правителство. Кандидатът за премиер Бойко Борисов представи на президента Росен Плевнелиев успешно реализирания проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От своя страна държавният глава обясни, че е следил много внимателно преговорите в парламента. "Благодарен съм, че в последните месеци политическите лидери демонстрираха нова политическа култура с отговорни дебати и разговори пред очите на цялата нация", подчерта Плевнелиев. Той приветства демонстрирания пред цялата нация подход за ясна коалиционно споразумение и програмна декларация и изрази надежди от дистанцията на времето вземаните днес решения да са били наистина национално отговорни решения.

"Много е трудна ситуацията в държавата, кризата е външна и вътрешна, трябваше да се покаже лидерство и да се демонстрира отговорност. Радвам се и ще стисна ръката на всеки един от лидерите, които направиха това с надеждата, че България днес дава заявка за нова политическа култура", настоя президентът.

Министър-председател: Бойко Борисов

Той е премиер на България за втори път. Борисов оглавяваше правителството от 27 юли 2009 година до 13 март 2013 година. От 2005-а до 2009 година той е кмет на София, а преди това и главен секретар на МВР. В началото на 2002 година, с президентски указ му е присвоено званието „генерал-майор“, а през 2004 година с указ на президента Георги Първанов е удостоен със званието „генерал-лейтенант. Има диплома от Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.

Вицепремиер по координацията на европейските политики и институционалните въпроси: Меглена Кунева

Тя ще е министър без портфейл, но ще наблюдава правосъдието. Кунева е народен представител в 43-тото Народно събрание и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. Тя е и лидер на Движение „България на гражданите”, била е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев и еврокомисар по защита на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007 – 2010-та година.

Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика: Томислав Дончев

Томислав Дончев ще бъде вицепремиер по еврофондовете и икономическа политика . Между 2007 и 2010 година Дончев е кмет на Габрово, а от март 2010 до март 2013 година е министър по управлението на средствата от Европейския съюз в правителството на Бойко Борисов. През май 2013 година Томислав Дончев е избран за народен представител от ГЕРБ в 42-то Народно събрание, а година по-късно, след европейските избори през май 2014 г., той става член на Европейския парламент от групата на ГЕРБ / Европейска народна партия (ЕНП). През 1991 година, Дончев завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Има и втора специалност по журналистика. През 1998 г. Томислав Дончев специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения, Полша. През 2001 г. специализира “Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми” в Института НЕГЕВ, Израел. През 2005 г. Дончев завършва курс по бизнес-менторинг в Академията по бизнес -менторинг, Оксфорд, Великобритания.

Вицепремиер по коалиционната и административната политика: Румяна Бъчварова

Тя е народен представител от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание. Бъчварова е завършила Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски" със специалност Социология. От началото на тази година стана и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. В края на юли 2009 година Бъчварова е посочена за началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар. Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

Вицепремиер по демографската и социален министър: Ивайло Калфин

Калфин е народен представител от АБВ в 43-тото Народно събрание. Той е магистър по международни икономически отношения в УНСС и по международно банкиране в университета в Лофбъро, Великобритания. Работил е като управител и старши съдружник в консултантски фирми – “Тракия комерс” АД. От 1995-а до 1997 година Калфин е бил и зам.-председател на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз. Той е бил и секретар по икономическите въпроси на президента на Георги Първанов в периода от 2003-а до 2005 година. Той е министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 до 27 юли 2009 година, бивш евродепут в периода от 2009-а до 2014 година.

Министър на финансите: Владислав Горанов

Владислав Горанов в бивш народен представител от ГЕРБ и зам.-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов. В края на юни зае поста на изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка. Работил е в Министерство на земеделието и горите, а от 2001 г. до 2009 е началник отдел "Социални разходи" в Министерство на финансите. Като заместник-министър на финансите Горанов отговаряше и за бюджета, и за данъците, и за ликвидността в министерството. Той отговаряше за техническата част по законопроектите, която освен трудоемка е и доста неблагодарна. И именно той защитаваше в парламентарните комисии повече проектозакони, свързани с данъците и бюджета. След като кабинетът "Борисов" падна, именно Горанов остана да управлява и Министерството на финансите, като до началото на предизборната кампания неотлъчно бе до тогавашния служебен финансов министър Калин Христов.

Вътрешен министър: Веселин Вучков

Той е бивш зам.-министър на вътрешните работи в първото правителство на ГЕРБ (2009-2013 г.) и депутат от парламентарната група на ГЕРБ в 42-то и 43-то Народно събрание. Роден на 26 декември 1968 година в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а по-късно става стажант-съдия към Софийски окръжен съд, след което работи като следовател в столичното следствие. През януари 2003 г. придобива образователната и научна степен "доктор по право", а от 2010 г. е доцент по наказателен процес. Преподава в няколко университета и е автор на редица научни и публицистични трудове.

Министър на външните работи: Даниел Митов

Той е роден 1977 година. Завършва СУ „Климент Охридски“, специалност „Политология“. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund, както и в „Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет. През 2002 година работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, като част от екипа на Българското училище за политика и списание „Разум“. През 2006 година става Изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, а след това и заместник-председател на ДСБ. Участва в създаването на “България на гражданите“. От есента на 2010 година работи за Националния демократически институт на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други. Митов е министър на външните работи в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Министър на здравеопазването: Петър Москов

Петър Москов е роден през 1970 година. Завършва „Медицина“ в Медицински университет – София, специалност Анестезиология и интензивно лечение. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работи като старши асистент в УМБАЛ „Св. Анна“ АД в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на ДСБ. Член е на ДСБ – район „Средец“. От 2007 г. е член и на Националното ръководство на партията. През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция.

 

Правосъден министър: Христо Иванов

Той е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ. От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона. От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. От 2002 година е вписан като адвокат. Той беше вицепремиер и министър на правосъдието в служебния кабинет на Георги Близнашки.


Министър на икономиката: Божидар Лукарски

Божидар Лукарски е роден през 1972 г. в Перник. През 1991-ва завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София, а през 1996-а  - „Право" в СУ „Св. Климент Охридски". Лукарски е бил главен експерт-юрисконсулт в дирекция „Правна" в Агенция за приватизация / Агенция за следприватизационен контрол (1998-2002), главен секретар на район "Младост" в Столичната община (2002-2003-а), заместник-кмет на район "Младост", Столична община (2003-2007). През 2008 г. става адвокат на свободна практика към Софийската адвокатска колегия. Лукарски е член на СДС от 1999 година. От 2010-а до 2013 г. е председател на Контролния съвет на СДС. На XXI Национална конференция на партията, проведена на 6 юли 2013 г., е избран за неин председател. На парламентарните избори на 5 октомври тази година Лукарски беше председател на предизборния щаб на Реформаторския блок, състоящ се от седем десни политически формации.

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова

Тя е родена през 1967 година. Завършила е Университета за национално и световно стопанство. Има магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол". Преминава обучения и в областта на „Вътрешния одит в публичния  сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия. От 1992-а до 2000 година заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол", а след това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. От 2007 година е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). От 2010-а - 2013 година е директор на АДФИ.
Тя е била и на зам.-министъра на финансите с ресор дирекциите „Данъчна политика" и „Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Министър на регионалното развитие: Лиляна Павлова

Тя завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения" и Варненски свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция". Има и докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 година. От август 2009 г. тя заема поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Отговаря за дирекциите, управляващи европейски фондове и програми. В този период е и Ръководител на Управляващия орган по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 и на програмите за трансгранично и транснационално сътрудничество и национален координатор за участието на България в Стратегията на ЕС за Дунавския регион. На 7 септември 2011 г. Павлова е става министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия по-рано оставка във връзка с кандидатирането си за президент Росен Плевнелиев. Павлова е народена представил от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.

Министър на околната среда: Ивелина Василева

Тя е родена през 1969 година. Завършила е Английска езикова гимназия "Гео Милев" в Бургас и Английска филология в Софийския университет. Избрана е за депутат от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание от избирателен район Бургас, а преди това и за депутат в 42-рия парламент. Експерт е по европроекти. Специализирала е в Швеция и Австрия. През 1997-2003 е Регионален мениджър за Югоизточна България и акаунт мениджър за продажба на услуги на "Ериксон Телекъмюникейшънс България" ЕООД. От 2004 до 2007 е директор на звеното за управление на проекти на ВиК Бургас. През 2007 е мениджър на Европейския информационен център в Бургас. Тя беше заместник-министър на екологията и бивш заместник-кмет на Бургас по евроинтеграцията.


Министър на туризма: Николина Ангелкова

Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 година. Тя е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. Магистър по право от Университета за национално и световно стопанство със специализация „Фирмено управление“ от Института за следдипломна квалификация на УНСС. Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда. В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт“, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България“ ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД“ (2009-2010 г.). През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси. През март 2014 бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 година. Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво. Николина Ангелкова е министър на транспорта в служебното правителство на Георги Близнашки.

Министър на земеделието: Десислава Танева

Тя е родена през 1972 година в Сливен. От 1997 година е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“ АД. Обявена е за „Бизнес дама“ на 1998 година. При учредяването на ГЕРБ става областен координатор за Сливен. През 2007 г. става председател на Общински съвет на Сливен. Беше спрягана за министър на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов, но в последния момент номинацията й отпадна заради потенциален конфликт на интереси. Впоследствие Танева оглави земеделската парламентарна комисия.

Министър на транспорта: Ивайло Московски

Ивайло Московски е роден през 1972 година в Плевен. Завършва УНСС със специалност публични финанси, а след това и финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. От 1995-а до 1996 година е инспектор в „София инс“. След това Московски е председател на Борда на директорите и член на Управителния съвет на „Монтана"АД, а в периода 2002 г. – 2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс" ЕООД. От 2003 г. до юли 2009 г. е управител на Официалното представителство на фирма STOLL - Германия за България. През лятото на 2009 година става заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а на 19 май 2011 година и министър, след като предшественикът му Александър Цветков подава оставка.

Министър на образованието: Тодор Танев

Той е роден през 1957 година в София. Завършил е социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ (от 1993 до 2000 г.) в Алма матер. Ръководител е на катедра „Публична администрация“ в СУ. Преподава още в НБУ, Американския университет в България. Автор е на книгите „Анализ на публичните политики“, „Политическа култура“, „Стратегическо управление на публичната сфера“. При представянето на последната му книга „Държавничеството“ проф. Танев заявява: "Трябва ни български Конрад Аденауер - авторът на немското чудо след войната, който прави стратегия за следващите поколения". Проф. Тодор Танев беше последен в листата на Реформаторския блок в Хасково. Той сам избра да отиде на последното място след скандала, свързан с листата там, в отговор на предложението да заеме третото място след скандалните Станислав Иванов и Стефан Димитров. Проф. Танев е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Министър на отбраната: Николай Ненчев

Той е лидер на БЗНС и заместник-председател на ПГ на Реформаторския блок. Има магистърска степен по право и политически науки. Специализирал е в Европейския парламент. Бил е преподавател в Нов български университет и заместник-председател на Сдружение „Евроинтеграция”. Координатор на програма за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. Бил е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и е участвал във възстановяването на БЗНС "Никола Петков".

Министър на културата: Вежди Рашидов

Той е български скулптор и бивш министър на културата в предишното правителството на Бойко Борисов. През 2004 година той е член-кореспондент на Българската академия на науките. Бил е член на обществения Съвет по култура при президента Петър Стоянов, общински съветник в Столичния общински съвет от гражданско движение "Св. Георги Софийски", член на Съвета по духовно развитие към президента Георги Първанов. Негово дело са статуетките за призовете "Сирак Скитник" на Българското национално радио, "Златна роза" на фестивала на българския филм във Варна, приза "Полицай на годината" на Министерството на вътрешните работи. Обявен е за почетен гражданин на Армения, а в България - на Кърджали, Мадан и Дулово. През май 2002 г., Рашидов е награден с орден "Стара планина". В началото на ноември граждани организираха протест срещу повторното му назначаване като министър на културата в новия кабинет.

Министър на спорта: Красен Кралев

Кралев е роден на 2 януари 1967 година във Варна. Завършва Първа езикова гимназия, а после и Медицинския университет във Варна. През 1990 година той специализира "Мениджмънт на политически кампании" в университета на Южна Каролина, САЩ. Той е бивш национален състезател по лека атлетика и рекордьор на България на 20 хил. м за юноши старша възраст. Кралев е учредител и заместник-председател на партия „Новото Време” до 2012 година. Той е един от най-известните масони у нас. Кралев е основател и председател на Борда на директорите на "Маг Комюникейшън" - група агенции за интегрирани маркетингови комуникации. През 2013 година друга фирма, свързана с Кралев - "Маг Адвъртайзинг", пое за две години рекламното обслужване на Българския спортен тотализатор, който е под ръководството на Министерство на спорта. Красен Кралев е собственик на две медийни групи -„Алтернатив Медия Груп“ ЕООД - включваща bulgaria.utre.bg, sofia.utre.bg, varna.utre.bg и други регионални новинарски сайтове и „Уеб Медия Груп” АД, в която влизат сайтовете news.bg, topsport.bg, money.bg, lifestyle.bg. Той беше президент на футболен клуб "Черно Море" от 1998 до 2001 година и от 2003 до 2007 година.

 

Съставът на новия кабинет ще бъде гласуван утре в 9 часа от Народното събрание, а към 11 часа в сградата на Министерския съвет ще се състои и церемонията по приемственост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във