Банкеръ Daily

Зам.-министър Иван Христанов за "Капитан Андреево":

Това е мафия, която е окупирала българската граница

​Ако на 5 януари знаех, че ще предизвикаме каскада от събития, които ще ни доведат до този ден, щях да започна на 22 декември, когато ми беше разписана заповедта. Само за това съжалявам - че започнах 2 седмици по-късно. Няма да говоря за техническите подробности, свързани с „Капитан Андреево”, тъй като всеки ден излизат нови неща и те „осветляват тумора и неговите метастази”. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов по време на пресконференция. 

"Всички знаете, че това не е просто някаква фирма, това е мафията, която окупирала българската граница и изкарва между милиард и милиард ди половина евро на година. Това не са мои цифри, това са оперативни данни от службите, които ми бяха споделени в процеса на работа", допълни той. 

По думите му от 20 май броят на засечените пратки със завишени нива на пестициди от трети държави се е увеличил 5-6 пъти спрямо предходната година.

"Това категорично показва колко качествен е бил контролът там и колко критична е функцията на БАБХ като гарант на европейското и българското здраве. „Капитан Андреево” не е просто граница, тя стана символ за последните 10-15 дни на ограбването и обгръщането на държавата от мафията. Това нещо беше създадено последните 10 години от управляващата партия и нейния лидер. Ние всички знаем това много добре, въпреки че предпочитат твърде много хора да го забравят и да не го казват", подчерта той. 

Според него именно заради тази борба, която била подета от Кирил Петков и Асен Василев, хората гласуваха за „Продължаваме промяната” и са им дали мандата да я продължат.

"Заплахите, опитите за корупция и шантажите за сваляне на правителство ни насърчават още повече. Резултатът е, че още от вчера, след поредните „изцепки”, увеличихме екипите, които започват работа не само по тази схема, но и по всички останали схеми на задкулисието", отбеляза Христанов. 

"Темата около моя подкуп, която нашумя в последно време, е свързана с човека, който познавам от дълги години, това е проф. Моллов. Ние се познаваме отдавна, обади ми се след Нова година, за да ме поздрави за новата позиция и каза, че трябва да се видим". Това коментира в интервю пред БТВ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов.

Той обясни, че последната им среща била на 19 януари, когато проф. Моллов го поканил в личния му автомобил, паркиран зад агенцията. Именно тогава Моллов извадил "папчица с ластичета" и му я подал.

"В края на разговора извади една папчица с ластичета и каза, че това е една документация, която трябва да я разгледам на спокойствие. Тогава махнах едното ластиче, отворих горното ръбче и видях пачки от зелени банкноти. Повече от 10-ина пачки не можеха да влязат. Затворих я, хвърлих я и срещата приключи. След това никой повече не ми се е обаждал", разказа в студито проф. Даскалов.

Призна, че сам е направил изтеклия преди дни аудиозапис.

,,Аз го записах, защото исках да имам някаква застраховка'', посочи той и добави, че в момента се придвижва с охрана на Жандармерията.

Относно лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП Капитан Андреево проф. Даскалов уточни, че за момента такава лаборатория няма – имало "само едни помещения".

"Тази лаборатория е била създадена през 2012 г., за да прави изследвания за пестициди, и тя това правеше до 20-и май. Сега не прави нищо", посочи шефът на БАБХ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във