Банкеръ Daily

Общество и политика

Това беше най-лошата година за БСП, призна Миков

БСП изпраща трудна година, решена повече от всякога да посрещне една нова година, в която ще продължи да отстоява достойно ценностите на социализма и социалдемокрацията, ще продължи да консолидира редиците си и да се модернизира, в която усещането за общност в партията окончателно ще надделее над индивидуалните интереси.

С такова послание лидерът на левицата Михаил Миков се обърна към членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия дни преди новогодишната нощ. В него председателят на БСП изразява надежда и увереност, че социалистите ще посрещнат следващата Коледа с повече успехи и ги призовава да не губят вяра в борбата си за повече справедливост и солидарност. 

"Това беше годината, в която БСП имаше най-лошите си изборни резултати от началото на прехода. Лоши бяха резултатите ни както на изборите за Европейски парламент, така и на изборите за национален парламент. Много са причините за това, но е ясно, че те не са само външни.", признава Миков. Той подчертава още, че те не са свързани само с коалиционни партньорства, нито пък само с крайно деструктивното и антидържавническо поведение на Президента, на ГЕРБ и на Реформаторския блок.


Причина за слабите ни резултати е и организационното състояние на партията, и слабата координация между отделни структури, недостатъчно последователната ни политика по някои въпроси, но и липсата на самочувствие и воля за победа у мнозина наши членове.


Ето и останалата част от посланието на Михаил Миков:

Това беше годината, в която дискусията за някои вътрешно-партийни проблеми започна да се изнася извън форумите на партията по начин, при който правото на лично мнение и желанието за изява се превърнаха в самоцел, без да се държи сметка за интереса на партията. През изминалата година не един и два пъти ставахме свидетели на това как наши другари взаимно се нападаха и разменяха остри реплики чрез медиите. И това не допринесе особено много за укрепването на партията и влиянието й. Сигурен съм и виждам, че силата на партията да се справи със собствените си проблеми е по-голяма от индивидуалната гласовитост на този или онзи.

За няколкото месеца живот на 43-тото Народно събрание Парламентарната ни група последователно отстояваше ангажиментите към всички, които ни дадоха доверието си. Ние няма да спрем да настояваме за въвеждането на прогресивното подоходно облагане за физическите лица, реализиране на стратегическите за България енергийни проекти, да се борим за интереса на трудовите хора, да защитаваме българския производител от едрия капитал и монополи, да твърдим, че членството в Европейския съюз и НАТО не значат само задължения, а и дават права, от които да България може да се възползва… да се борим за по-добър живот в справедлива държава. Отстояваме и категоричната позиция, че държавата е длъжна да осигури общодостъпно и качествено средно образование. Това е единственият път, по който една социалистическа партия може да претендира, че представлява интересите на по-голямата част от народа ни. Знам, че този път е верният.

Това беше, най-сетне, година, в която хора, биографично свързани с нашата партия, дадоха живот на нов политически субект – АБВ. Този субект претендираше да е ляв и да е алтернатива на БСП. Съвсем очаквано обаче се оказа, че основна цел на АБВ  е консумацията на власт на всяка цена, без оглед на ценности и идеология, дори без оглед на интересите на всички онези, чиито интереси БСП последователно отстоява. С поведението си АБВ може и да е навредила на БСП, но в крайна сметка това поведение ще затвърждава позицията ни като истинската лява партия у нас. Днес аз знам, че занапред все повече хора ще припознават в наше лице партията, за която ценности като солидарност, справедливост имат значение, а борбата за достоен живот е кауза, която никога няма да предадем.

Да, 2014 г. беше трудна за БСП. Имали сме и други трудни моменти в близо 124-годишната ни история. Затова знам, че ние пак ще имаме силата да извлечем поуки и да превърнем събитията от тази година във фактори, които мотивират членовете ни и ни дават силата да намерим и реализираме правилните решения. Знам, че нашата партия завършва тази трудна година, решена повече от всякога да посрещне една нова година, в която ще продължим да отстояваме достойно ценностите на социализма и социалдемокрацията, в която ще продължим да консолидираме редиците си и модернизираме партията си, в която усещането за общност в партията окончателно ще надделее над индивидуалните интереси.

Всичко това ще ни направи по-силни, по-уверени и още по-горди от това, че сме социалисти! Знам, че вие имате волята и желанието за това! Знам, че ние заедно заслужаваме по-добри времена и че следващата година ще посрещнем Коледа с повече успехи! И това мое усещане не е само надежда, а е увереност.

Пожелавам на вас и на вашите семейства много здраве, много щастие и дръзновение през 2015 г.! Пожелавам ви да не губите вяра във всичко, което правите в борбата ни за повече справедливост и солидарност! Като ви честитя Коледа, желая още весели празници и успешна Нова Година!

Facebook logo
Бъдете с нас и във