Банкеръ Weekly

Общество и политика

Тотошанс по котарашки

Как бихте реагирали, ако ударите шестица от тотото и се събудите тотомилионер? Шаблонните отговори ги знаем: ще си поживея, ще помогна на децата, ще почерпя приятелите, ще стегна дома, ще скоча в нова кола и прочее консуматорски битовизми. По-смислено звучат намеренията да се разшири или поне закрепи бизнесът, да се инвестира в обучение, да се даде някой лев за благотворителност. Но има изключения, които разтърсват. Броени дни след като десетмилионният джакпот падна, прострелян от две шестици, в родната тототрадиция нищо не е такова, каквото беше. Ама нищо!


Край с криенето, край със страха от мутри и завистници. Един перничанин си призна директно, а кметът на близкото до Перник градче Бобошево почти не отрича за късмета на брат си. У печелившите няма и следа от притеснение, нито пък признаци на еуфория. Сякаш са намерили портмоне на пътя с 10 лв. вътре - каквото дал Господ, ще го приберем.


Пред медиите перничанинът се чудеше какво толкова е станало и увери, че щял да намести повече от половината печалба още до Коледа. Бобошевският кмет пък пуснал спешно отпуск и се стяга за екскурзия с жената и родата. Ще сменява скъпата кола с още по-скъпа, ще ремонтира новата къща. И току-виж - парите преполовени.


Така да е. Ама ние - наблюдателите, какво да правим, като ни гложде съмнението. И ни гложде от соцвремената, когато нямаше тираж без шестици. Сега не щат да падат, парите се трупат с месеци, докато ошашавят и най-големия скептик. Набъбнат ли милионите, започва се: Абе дали да не пусна и аз един фиш? И така до милион и половина, колкото задръстиха тотопунктовете, преди да падне най-големият джакпот в историята ни.


Съмненията, които се пръкнаха пък този път са си направо за прокуратурата и за парламента. Срещам онзи ден един фирмаджия и става въпрос за печелившите. Тия ли, вика, тях всички ги знаят! На забележката ми, че популярността им вероятно е валидна само за района на Перник и Бобошево, онзи скача: Ти не си в час, бе човек, тия са от котараците! От такива фирмата ми не може да си прибере от длъжниците и държавата 600 000 лева. Случайности в тая държава нема. Случайно е само, че в нея останаха българи!


Връщам аз лентата и се сещам, че котараците ще да са Котараците. И нещата мигом започват да идват по местата си. А местата им са в онзи приятелски кръг около премиера Бойко Борисов, за който пръв заговори предшественикът му Сергей Станишев. Помните ли какво излезе за него - че кръгът е пернишки и че е очертан от бившия президент Георги Първанов. А Борисов, Първанов и Перник са краски и шарки от една и съща номенклатурно-пролетарско-олигархическа картинка на прехода. Какво чудно има тогава, че въпросният бобошевски кмет бил сред учредителите на ГЕРБ? После напуснал заради партийните началници на областно ниво и бил припознат от БСП, ставайки градоначалник с техен мандат. Междувременно областната структура на ГЕРБ била подменена и с новото й ръководство кметът вече нямал проблеми.


Братът на кмета и той по котарашки стои - имал застрахователен бизнес и брокерска къща в столицата. Баща им - бивш шеф в МВР, минал през КАТ и криминална полиция, за да се пенсионира като началник на отдел в министерството. Въобще - проспериращо посттоталитарно семейство, което кризата не го лови. Кметът дори предупреждава, че няма да иска пари от печелившия за инфраструктурата на общината. За четири години тя усвоила 12 млн. лв. по европроекти, а току-така ли се усвояват европроекти?


При толкова съвпадения ти идва да се разцелуваш, ако не си се хванал на поредния котарашки номер. И да ожалиш онези милион и половина мишоци, които висяха пред тотопунктовете с търпение, каквото нямаха в началото на прехода. Тогава бързаха и скачаха, а сега просто висят! Любопитно е само как ще реагират, ако разберат, че са врътнати за пореден път по оста Перник - Банкя. А парите им за джакпота са нещо като антикризисна мярка в подкрепа на актуалния кръг или обръч.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във