Банкеръ Daily

Общество и политика

Тошко Йорданов нападна ДБ заради условията към ИТН

Председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов атакува "Демократична България" и "Изправи се, ние идваме" от парламентарната трибуна. Според Йорданов Христо Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори и карат Бойко Борисов да се радва.

Той подчерта, че е неприемливо "Демократична България" да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори.

Йорданов атакува персонално Христо Иванов, тъй като е посочил имена на министри от служебния кабинет, които би трябвало да останат в редовно правителство - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

След това атаката на Йорданов се пренасочи към финансовия министър в служебното правителство Асен Василев.

"През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни болите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", заяви Тошко Йорданов.

И продължи: "Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър".

Йорданов препоръча на Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии.

Впоследствие ИТН даде брифинг в кулоарите на парламента, за да уточни, че за тях размяната на остри реплики не е затворена врата.

"Не сме казали на "Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, особено хора, които са осъдени за кражба на интелектуална собственост", посочи Йорданов.

Според Филип Станев ДБ са нарушили джентълменско споразумение, постигнато с ИТН.

"Как е възможно в рамките на само четири дни така драстично да се промени позицията на "Демократична България". Те категорично заявиха, че няма да имат властови претенции по отношение на това кой да заема министерски кресла. Вчера чухме съвсем друга декларация, съвсем друга позиция. Ние не знаем какво се е случило през тези четири дни, но тази позиция се е променила драстично", обясни Станев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във