Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТОРОВИТЕ ЗАВОДИ ЧАКАТ БЛАГОСЛОВИЯТА НА БУЛГАРГАЗ

Консултативният съвет по химическа промишленост най-после прие стратегията за преструктуриране на закъсалите торови заводи. Целта й е от началото на 1999 до края на 2001 г. Агрополихим - Девня, Агробиохим - Стара Загора, Неохим - Димитровград, и Химко - Враца, да се стабилизират финансово. В основата на техните проблеми, както писа в.БАНКЕРЪ (бр. 39 от 28.09.1998 г.), са цената на природния газ и условията за неговата доставка от Булгаргаз. Ето защо първоначално стратегията бе изработена в два варианта - при цена на синьото гориво 97 щ. долара за 1000 куб. м без ДДС, както и при цена с 10 щ. долара по-ниска. На 1 октомври обаче по предложение на съвета на директорите на Булгаргаз цената на горивото бе намалена с 13% за всички потребители. Това наложи експертите от консултативния съвет да коригират своите разчети в съответствие с новата цена на газа и да разработят вариант при евентуалното й намаление за торовите заводи дори с 15 процента. Така в окончателния текст на стратегията вече фигурират четири различни цени на природния газ - 179 000 лв. за 1000 куб. м (в сила до 1 октомври), 150 820 лв. (в сила от 1 октомври), 135 738 лв., т.е. с 10% по-ниска само за торовите заводи, и 128 199 лв. при 15% намаление.


Най-реалистичен изглежда третият вариант - 135 738 лв. за 1000 куб. метра газ. Газовият монополист на българския пазар едва ли ще е склонен на по-големи отстъпки, и то след като се съгласи да намали лихвите за неустойки при ненавременно издължаване от 108 на 15 процента. Все още се чака обаче становището на Булгаргаз по предложените в стратегията срокове за изплащане на старите дългове на четирите торови завода, които надхвърлят 120 млрд. лева. Експертите от промишленото министерство са убедени, че този въпрос може да се реши, ако газовото дружество приеме погасяването на задълженията да стане за период от пет години с една година гратисен период. От един месец чувстваме, че Булгаргаз проявява разбиране. Все пак 40% от консумирания природен газ в страната се пада на торовите заводи и газовото дружество едва ли ще си отреже клона, на който стои, заяви заместник-министърът на промишлеността Стефан Ставрев.


При всичките им проблеми като че ли в най-добра ситуация са Агрополихим - Девня, и Неохим - Димитровград, тъй като произвеждат разнообразна продукция. За разлика от тях Химко - Враца, е изцяло зависим от международната цена на карбамида и дори и при намаление на новата цена на природния газ с 10% през 1999 г. брутната му рентабилност все още ще е отрицателна. От 1 юли 1998 г. Химко не работи. Поради появилото се търсене на урея на вътрешния пазар на 15 октомври ще бъде пусната в действие само една от четирите линии на предприятието за производство на карбамид.


От няколко дни е прекратил производствената си дейност и Агробиохим - Стара Загора. Към 30 юни 1998 г. общите му задължения възлизат на 50.108 млрд. лева.


Оздравяването на торовите заводи ще трябва да се осъществи в момент на крайно неблагоприятна международна конюнктура. Освен ниските международни цени на изкуствените торове на много места по света се очаква откриването на модерни предприятия за тяхното производство. Само в Китай в най-скоро време ще бъдат открити пет торови заводи. Нови мощности ще бъдат пуснати и във Венецуела, Аржентина и Либия. А сигурни пазари за изкуствените торове все още няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във