Банкеръ Daily

Мая Манолова настоява:

"Топлофикация София" да стане държавна

Общинската "Топлофикация София" да стане държавно дружество, за да бъде ефективно управлявана, предлагат от  "Изправи се БГ" на енергийния министър Росен Христов. Това обяви лидерът на гражданската платформа Мая Манолова в началото на протест  срещу високите изравнителни сметки за парно пред столичната топлофикация. 

"Изравнителните сметки са като едно судоку, което трябва да решим, за да разберем как точно ще ни окрадат тази година. Проблемът сега е, че част от хората не са получили и през последните седмици изравнителните сметки, а това трябваше да се случи до 15 юли, нито са получили фактурите към изравнителните сметки. Голяма част от столичани изобщо не знаят колко ще трябва да доплащат, нито защо ще трябва да го доплащат. Тъй като ние имаме експерти и отдавна се занимаваме с "Топлофикация",  можем да решим тези абракадабри. Има наистина фрапантни случаи, които получихме в офиса", заяви Манолова.

Тя каза още, че експерти на гражданската платформа са готови и с проект за законодателни промени за работата на топлинните счетоводители.

По думите ѝ новият служебен министър бил решил да провежда консултации с "Топлофикация". „Стига вече, хората нямат нерви да чакат. Идва поредната изпълнителна власт, която няма решение на проблема, а кметът за поредна година се прави, че няма отношение. Ние имаме решение на проблемите и ще започнем прилагането им през октомври, когато влезем в парламента“, категорична беше лидерът на „Изправи се България“. 

По думите на Мая Манолова първото и най-важно решение, което предлага на енергийния министър е дружеството да стане държавна собственост по схемата дълг срещу собственост. „В ръководството му да влязат експерти, а не партийни калинки, които да се заемат с оздравяване на "Топлофикация – София". На второ място, на хората които плащат над 10% от доходите си за енергия и на практика влизат в категорията енергийно бедни, държавата да поеме остатъка на парно, ток, газ и вода. Това означава, че един пенсионер, ако получава 550 лв. пенсия не трябва да плаща за енергия повече от 55 лв. Остатъкът от сметките трябва да бъде компенсиран от държавата“, обясни тя.

Според Манолова, „Изправи се България“ са подготвили вече законодателни промени, касаещи топлинните счетоводители. Тя призова енергийния министър да им направи проверка и тези, които не отговарят на условията и се държат безобразно с потребителите на парно да бъдат дерегистрирани.

„Предлагаме да се даде възможност на етажната собственост да сключва договор с "Топлофикация", с който да може да реши, дали да ползва парно, или не. Крайно време е този въпрос да бъде решен. Нужна е и законодателна мярка, която да реши горният размер на начисляване на сградна инсталация. По сегашните сметки, даже да не сме ползвали топло, сградната инсталация достига 60%. Таванът трябва да е 25%, останалото е рекет и ограбване на хората“, категорична беше Мая Манолова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във