Банкеръ Daily

Калоян Велчев:

Топката отново е в полето на "Има такъв народ"

„Топката отново е в полето на "Има такъв народ", защото отново се свеждат до техните депутати нашите чудения дали ще има правителство или не. В момента изглежда ясно, че ако ИТН не седнат на масата, правителство трудно ще имаме.“ Това мнение изрази политологът Калоян Велчев. Според него БСП и останалите протестни партии се опитват да подадат ръка на ИТН.

Президентът се опитва да вземе „най-доброто от двата свята“ и да бъде едновременно лицето на промяната, но и да не стъпва на полето на отговорността за тази промяна, смята Велчев.

„Защото в крайна сметка всички процеси на промяна отключват известни турбуленции, които може да направят някои хора недоволни, а на Радев му се иска да избегне този негатив от това да си носителят на промяна. Но той има достатъчно лостове, особено в такъв фрагментиран парламент, да повлияе на крайния резултат от тези преговори“, обясни той пред БНР.

Изглежда ДБ не горят от желание да получат този мандат, посочи Калоян Велчев. „Защото ако те са неговите носители, ще трябва да се влезе в пряко споразумение с БСП, което очевидно от коалицията не искат“, допълни той.

Политологът заяви, че да се даде трети мандат на най-малката политическа сила – ИБГНИ, е много смел ход, но не е убеден, че Радев е готов да го направи в този момент. "Тази формация има какво да спечели, ако мандатът стигне до тях", допълни Велчев.

"В този момент Радев изглежда най-силната фигура и неговите позиции се засилват, защото засега не се очертават и опоненти за предстоящата кампания", смята Калоян Велчев.

По думите му най-големият компромис изглежда този на ДБ, които имат очертани твърде много червени линии. "Ако ИТН седне на масата, ДБ ще направи крачка към  компромис", прогнозира той.

Невъзможността да се формира правителство през тази година разочарова избирателите. Президентските избори може да не вдигнат много активността, тъй като имаме ясен фаворит, гласи още анализът на младия политолог.

"През тази година политическата ни система се фрагментира, което не е лошо", отбеляза Велчев. Той вижда проблем по-скоро в поляризацията и в битката „на всеки срещу всеки“.

Калоян Велчев акцентира и върху обръщането на обществените представи, след като дълги години БСП е била в „карантина от властта“.

"Макар ИТН да остават сериозен политически актьор, би следвало да се стигне до спад в подкрепата за тях", каза още политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във