Банкеръ Daily

Общество и политика

Топящите се ледници в Гренландия могат да повишат нивото на световния океан със 78 см

Топенето на гренландските ледове може да доведе до повишаване на нивото на световния океан с 27 сантиметра в близките едно и половина столетия. Статия за това е публикувана в Nature Climate Change.

Авторите й смятат, че това не може да се избегне даже, ако човечеството успее да изпълни плановете си по намаляване на емисиите, изхвърлян въглероден двуокис. „Повишаването на нивото на моретата минимум с 27 сантиметра ще се случи независимо от това, какво ще правим по-нататък“, отбелязва сътрудникът на Геологическата служба на Дания и Гренландия Уилям Колген. Такова повишение съответства на превръщането в течна вода на 110 трлн. тона лед.

Това са успели да установят с помощта на спътникови снимки на гренландските ледове, направени в периода между  2000 и 2019 година. При това прогнозите показват, че ако изхвърлянето на парникови газове остане на нивото в момента, то топенето може да се ускори, и в резултат на това равнището на световния океан ще се повиши със 78 сантиметра.

Данните сочат още, че през 2013-2021 година океанът се е „повдигнал“ с 4.5 милиметра на година, което е два пъти повече, отколкото е било през 90-те години на ХХ век.

През последните години ледът се топи все по-бързо, като голяма част от него не се възстановява.

 

Гренландия

(буквално на български: „Земя на гренландците“, „Зелена земя“) е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Поради глобалното затопляне още през април 2007 г. е установено появяването на нов остров край отдалечения източен бряг на Гренландия.

Остров Гренландия е най-близко разположената суша до Северния полюс и със своята площ от 2 175 600 km2 е най-големият остров на Земята. Преди хиляди години ледниците оформили разнообразен планински крайбрежен релеф, разчленен от дълбоки и разклонени заливи - фиорди, скалисти полуострови и островчета. По стръмните брегове се спускат ледници, от които се откъсват огромни плаващи ледени планини - айсберги. Най-високата точка на острова е връх Гунбьорн (3700 м). Той е наречен така на името на исландския моряк Гунбьорн, който открива острова  около 875 г. (въпреки че не слиза на брега). През 982 г. исландецът с норвежки произход Ейрик Рауда прави първото обследване на острова и го нарича Гренландия (буквално „зелена земя“).

Facebook logo
Бъдете с нас и във