Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТОПЕНЕРДЖИ ИЗПЪЛНИ СПОРАЗУМЕНИЕТО БАКЪРДЖИЕВ - ВЯХИРЕВ

Смесеното руско-българско газово дружество Топенерджи стана изцяло руско. Това е голямата вест от последната седмица, която всъщност е добре известна още от 20 март. Общото събрание на регистрираната в България фирма от 5 до 7 май просто приведе в сила подписаното в Москва споразумение Бакърджиев - Вяхирев - руското участие от 54.125% да стане 100 процента.


В новия седемчленен съвет на директорите на Топенерджи влизат заместник-шефът на Газпром Богдан Будзуляк - председател, синът на Рем - Юрий Вяхирев (който участва в ръководствата и на българо-руското дружество Овъргаз инк., и на руско-немското Винтерсхал), Юрий Зайцев от Газекспорт, Борис Посягин, Елена Карпел и Лира Розенова от Газпром.


Съгласно двустранното споразумение Топенерджи ще бъде единствен доставчик на природния газ до българо-румънската граница. Оттам (до 2001 г.) ще го поема държавната компания Булгаргаз и ще го продава на големите потребители - градските газоразпределителни дружества и големите промишлени и топлофикационни предприятия. В повечето от градските дружества обаче основен акционер е Овъргаз инк., а 50% от него са собственост отново на Газпром.


Така на практика задачата на Булгаргаз се опростява - поне за първите три години - само до транзитиране и съхраняване (през летните месеци) на горивото. Когато българският газов оператор бъде частично приватизиран от стратегически партньор след 2001 г. (както е записано в Енергийната стратегия на България до 2010 г.) - време, което ще съвпадне и с драстичното увеличаване на транзитираните количества газ за енергийно гладния турски пазар - ще са необходими и огромни инвестиции за разширяване на транзитната газопроводна мрежа. Друг е въпросът дали тогава ще може да се намери по-стратегически партньор от Газпром, който държи и горивото, и доставките, та дори и част от вътрешното газоразпределение?! Затова и инвестициите за разширяване на транзитната мрежа, които могат да бъдат осигурени, естествено при най-изгодни условия, пак ще са от стратегическия партньор и евентуално бъдещ купувач на Булгаргаз - т.е. Газпром. Ако се прибавят и слуховете, че Топенерджи се готви да поиска и директно да доставя горивото до химическите заводи - като доставчик нищо не му пречи да предложи по-атрактивна цена от Булгаргаз - то в началото на следващия век старият ленински лозунг за електрификацията и съветската власт ще трябва да бъде заменен с по-нов - за газификацията и руското влияние.


Но докато още сме в 1998 г., няма как да забравим, че преструктурирането на Топенерджи доведе до верижната реакция в Мултигруп. След като изпусна комисионите от доставката на газа от украинската до българската граница, групировката сякаш загуби апетит и към вътрешната газоразпределителна мрежа на Овъргаз инк., където държи 20 процента. Спешната смяна в ръководството на Мулти предизвика рязък, но очакван завой в стратегическите й приоритети. В петъчния си брой в. 24 часа дори лансира версията за отстраняване на предателите - хората под Илия Павлов, които открили патрона на групировката и се опитали да му предложат сделка. Патронът обаче предпочел досегашния шеф на Мулти, което изстуди местата на неверниците. Ако се продължат разсъжденията в тази посока и знаейки, че допреди близо три години отстраненият сега вицепрезидент на Мулти - Иван Колев, отговаряше в Министерството на търговията именно за връзките с Русия, няма да е сложно да се досетим и кой е покровителят на Илия.


По-любопитно е защо въпросното лице с огромна власт в родината си трябваше да използва посредник в България цели 8-10 години. И тук отговорът едва ли е: Заради комисионите. По-логично е обяснението, че цялото поле бе заредено с политическите мини и транжорът на малтийски подводници бе необходим в ролята на момчето за бой, в случай че стане гаф. И пак след 8-10 години, през които на обществото му втръсна да се събужда осветлено от все по-публичната дейност на Мултигруп, очевидно дойде времето момчетата за бой да очистят хоризонта (поне външно). Повече от видно е, че ябълките са излъскани, но богатството не идва от прекомерните им продажби. Противно на всеизвестния анекдот, парите не идват и от мъртвия чичо - просто защото той си е съвсем жив.


По-странна е метаморфозата на известния газов деец Сашо Дончев. Довчера сподвижник на Мулти, в петък г-н Дончев (според информацията на БНТ) обсъждал бъдещето на газа в България не с друг, а с премиера Костов. Идилия!


След разговора на четири очи за бъдещето на газовия пазар в България шефът на Овъргаз Сашо Дончев заяви, че е възможно Мулти да се изтегли от Овъргаз инк.. Във въздуха обаче увисна въпросът - когато Дончев със сигурност научи за това, дали ще може да изкупи въпросните 20 процента? Или те ще се прибавят към 50-те процента на Газпром? А това говори за далеч по-големи обещания към руснаците по отношение на вътрешния газов пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във