Банкеръ Weekly

Общество и политика

Топ 10 на най-четените публикации на в. "БАНКЕРЪ"

Румъния се бунтува срещу съдебната реформа

И важни и драматични събития белязаха 2017-а в България и по света. Всички те намериха място на страниците на "БАНКЕРЪ" и в нашето онлайн издание. Със сигурност обаче, заради забързания ни живот, едва ли се помнят някои от най-горещите теми през изминалите 12 месеца.

#1

Извънредно! Кабинетът "Борисов 3" е договорен

В контекста на цялата драма около извънредните парламентарни избори през март, победата на ГЕРБ и Бойко Борисов, а и по повод Деня на шегата, редакцията ни реши лекичко да "преметне" своите читатели. На 1 април, в 00.00 часа, пуснахме "бомбастичната" новина, че кабинетът "Борисов 3" е договорен. Обяснихме също така, че формулата на новото правителство е взаимствана от европейското председателство - то ще е на ротационен принцип. За да няма спор около премиерския пост, лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, и на БСП - Корнелия Нинова, ще се сменят като министър-председатели на всеки шест месеца...

Текстът, предизвика истински фурор и като че ли зададе тон за цялата годината, в която доста си поговорихме за влиянието на фалшивите новини и сензационните заглавия, които облъчват клетото ни население в социалните мрежи.

#2

Европейските синдикати: заплатите в България са "експлоатация и дъмпинг"

Заплащането у нас и в Европа е сред неувяхващите теми от дълго време. При все това нашите читатели бяха силно впечатлени от позицията на Европейската конфедерация на профсъюзите. Тя се обяви за повишаването на заплатите в източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Генералния секретар на конфедерацията Лука Визентини смята, че е недопустимо в нова Европа да има възнаграждения 10 пъти по-ниски от средните за континента. Според него това е експлоатация и дъмпинг. 

У нас минималните заплати от 1 януари стават 510 лева. Но за жалост това изобщо не ни доближава до средноевропейските нива. 

#3 

Мей затваря Острова за европейци от другата седмица​

Драмата около развода между Великобритания и Европейския съюз не спря да вълнува публиката до последния ден от 2017-а. Вниманието й преди всичко бе приковано върху гарантирането на правата за свободно придвижване на европейските граждани в кралството. Ето защо спекулацията на изданието "Индипендънт", че премиерът Тереза Мей се готви още през февруари да отнеме това право на българи и румънци, предизвика шок и вълна от възмущение.

В крайна сметка преговорите по Брексит плавно се придвижиха към своята същинска фаза и в хода им правата на всички граждани на ЕС, включително и на българите, бяха защитени. 

#4 

НОИ: Пенсиите са ви ниски, защото живеете дълго​

Всичко, което написахме за пенсиите, редовно попадаше сред нашите най-четени материали. Един доклад на Националния осигурителен институт обаче направо разбуни духовете. В него бе посочено, че пенсиите са ниски, защото се получават все по-дълго време. Дълголетието очевидно разваля сметките на държавния осигурител и в известна степен той е безпомощен.

Сред другите заглавия, които предизвикаха сериозен интерес, бяха: "Пенсионери губят от незнание" и "ППФ "Доверие" плати първата пенсия от 4000 лева". 

#5 

Свалиха "Шоуто на Слави" с Васил Иванов

Парламентарната драма по узаконяването на въпросите от референдума, иницииран от Слави Трифонов, както и евентуалното му влизане в политиката, също намериха място на нашите страници . Идеите и позициите на шоумена, а и изявите на неговия рехав протест пред парламента предизвикаха смесени читателски реакции. Най-голям беше интересът към скандала с bTV и решението на телевизията да свали от ефир негово предаване с участието на разследващия журналист Васил Иванов. 

"Вихрушката" приключи сякаш от самосебе си. "Шоуто на Слави" още се излъчва по bTV, а самият Трифонов вече обяви старта на своя политически проект. Въпросът сега е дали той ще застане начело на бъдещата формация. 

След категоричното нежелание на парламента да се занимае сериозно с въпросите от референдума, едва неколцина останаха тези, които помнят, че 2.5 милиона българи гласуваха за промени в избирателната система. 

#6

За какво се събрахме, ако не да ликвидираме КТБ?!

Интересът към случая КТБ се изостри отново през 2017-а, след като президентът Румен Радев разсекрети стенограмите от консултациите при предшественика му Росен Плевнелиев от лятото на 2014 година. От разговорите по време на двете заседания на "Дондуков" 2 става ясно, че ликвидирането на банката е поръчано и предизвестено. Затова и дебатът, отразен в тези стенограми е в стил "Всички тук сме по-умни от разговора, който водим". 

След фалстарта на делото "КТБ" със сигурност и през новата година тази тема често ще попада на нашите страници. Още повече, че парламентът тепърва ще се занимава със законопроекта срещу "вторичното разграбване на активите", изготвен от... Йордан Цонев и Делян Пеевски.

#7 

Юнкер да се консултира с лекар, щом иска България в Шенген

Приемането ни в шенгенското пространство е блян на отделни български политици. Някои дори очакват включването ни в безвизовия режим да се случи през 2018-а. Не така обаче мисли холандският премиер Марк Рюте. Веднага след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе обявил публично подкрепата си за българската кандидатура, къде на шега, къде не, той заяви, че Юнкер трябва да се консултира с лекар.

Дали самият Рюте е напълно здрав, не ни е известно, но за да бъдем включени в "Шенген" ни е необходима подкрепата на абсолютно всички държавни ръководители в ЕС.

#8

Фирма за козметика ще сменя дограми в Хитрино

Трагедията в Хитрино развълнува цяла България. Седмици наред бедстващото село не излизаше от новинарските емисии. Но покрай всичко се пропусна фактът, че администрацията в евакуираното селище е започнала да възлага поръчки без конкурс, при това от разстояние. "БАНКЕРЪ" съобщи, че е открита процедура за демонтаж на увредената след катастрофата дограма и изработка, доставка и монтаж на нова ПВЦ и алуминиева дограма, и за изпълнител е избрано карнобатското дружество "К.М.С.България". Единствената информация за него бе, че тя се занимава с козметични продукти.

Малко след публикацията ни "грешката" беше коригирана, но в последните дни на 2017-а възникна остър спор около средствата за възстановяването на Хитрино.

#9

Румънци, тихо да не събудите българите

Докато управниците у нас повече се караха, отколкото да се грижат за просперитета на държавата, Румъния дръпна здраво напред. Включително и защото серверните ни съседите си отстояват правата. Още през февруари над 200 хиляди румънски граждани излязоха по улиците срещу решение на тамошното правителство да декриминализира злоупотребите със служебно положение, ако подкупите при тях са под 48 000 долара. И кабинетът отвъд Дунава "клекна".

Протести имаше и срещу предложенията за правосъдна реформа. Но въпреки това държавата отчиташе впечатляващ икономически растеж. Неслучайно румънските заплати вече са далеч пред нашите, но дори подобни факти не попречиха на нашия премиер Бойко Борисов уверено да заяви, че пак изпреварваме Румъния.

#10 

ГЕРБ спря програмата за саниране

"Задминавайки" румънците, някъде в скоростната лента мнозина изтървахме възможността да санираме блоковете си по Националната програма за енергийна ефективност, разработена от второто правителство на Борисов. Един ден с изненада научихме, че парите за тази цел са свършили и програмата е спряна.

Изглежда през новата година българинът ще трябва да се ослушва още повече, защото у нас никога не знаеш какво и откъде ще ти дойде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във