Банкеръ Weekly

Общество и политика

Топ 10 на най-богатите български кметове

В класациите за корупция кметовете най-често попадат на челните места. Стори ни се любопитно да разберем, а да разкажем и на читателите си богати ли са днешните началници на по-големите ни градове, подобрили ли са социалния си статус, след като са заели кметския стол. Иначе казано -дали са влезли във властта богати, или са станали такива чрез нея.


От справките с декларациите, които са подали в Сметната палата, спокойно можем да обобщим, че повечето не държат парите си в банкови влогове, нито декларират големи суми от допълнителни доходи. Имотното им състояние обаче не е за пренебрегване.


Сравнително заможни кметове управляват морските общини.


Несменяемият началник на Варненската община (вече четвърти мандат)


Кирил Йорданов е със завиден социален статус

За него се знае, че е получил доста сериозни имоти след реституция и сега ги отдава под наем. Това личи и от данъчните му декларации, които от 2007-а насам са задължителни за всички, заемащи висши държавни длъжности.


През това време той всяко година обявява доходи от наеми между 5600 и 11 000 лева. Тези средства обаче едва ли са достатъчни да покрият разходите на семейството му, тъй като годишното обучение на сина му Петър, който учи в Швейцария, е близо 100 хил. лева. Очевидно повечето от парите на Йорданов отиват за такси за обучението на наследника му, тъй като годишните му харчове били едва 30 хил. лева. Ако се съди от документа, последната съпруга на Йорданов - Елена Викторовна Валеева - Йорданова дава стабилно рамо на семейния бюджет. Това става чрез фирмите й Ева медикъл (10 хил. лв.) и Прайм тайм продъкшън (7 хил. лв.), макар че и нейната дъщеря също учи в Швейцария. Варненският кмет се справя сам със сметките за мобилните телефони, които ползва - годишно му излизали 6118 лева.


Районните кметове в морската столица също не падат по-долу по благосъстояние. Има и малко странни, но интересни детайли. Например кметът на район Младост Христо Христов


успял да се сдобие с два декара гора за... за 915 лева

Цената би следвало да говори за някое изоставено от бога място. А се оказва, че парцелът се намира в местността Манастирски рид, на метри от последните къщи. С имота Христов се сдобил миналата година. Той е успял да си купи и три апартамента, гараж, лозе - и всичко това от заплатата, която е получавал. През 2011-а се е сдобил и с апартамент от 57 квадрата в София. Христов е собственик на 1.6 дка лозе в местността Галата.


Кметът на район ОДЕСОС Георги Недев

също се оказва доста заможен наследник. Той има апартамент от 130 кв. м в центъра на Варна, къща с двор в тетевенското село Рибарица, известно като курортен център, и наследствен парцел в дългополското село Аспарухово. Със заплата си той успял да напазарува 34 дка ниви в добричкото село Росен. Отделно има наследствени земи във Виница край Варна.


За разлика от варненските градоначалници,


кметът рокаджия Цонко Цонев

който вече трети мандат управлява Каварна, има доста скромна декларация. През 2007 -а допълнителните му доходи са били 10 837 лв., а през 2009-а съпругата му Анна получава две дарения от родителите си в размер на 18 600 лева. Самият Цонев е изтеглил потребителски кредит от 40 хил.лв., а в имотната му партида не е отразено нищо.


Един от най-успешните кметове

на управляващата партия Димитър Николов (на Бургас) също има това-онова. Още в началото на първия си мандат той декларира, че притежава апартамент от 90 кв. м в Бургас заедно със съпругата си Гергана, къща от 270 кв. м в Царево заедно с двор 445 кв. м и 1241 кв. м дворно място в с. Росеново. Освен това той има и апартамент от 50 кв. м плюс гараж (22 кв. м) в Созопол и етаж от къща (115 кв. м и двор 478 кв. м) във Ветрен. Според декларацията му автомобилният парк на семейството се състои от два автомобила за простосмъртни, и то на достолепната възраст от около десет години


Единственото любопитно в битието на Николов е, че докато е управлявал града (през 2010-а), на съпругата му са дарени 50% от дяловете в дружеството с ограничена отговорност Европа - 5, а тя самата през същата година с 5 хил. лв. собствен капитал е създала фирма Йори ЕООД. Доходите на кмета от фирмата в графа друга стопанска дейност се появяват в декларираното през 2010-а, но са повече от пренебрежими - 944 лв., а тези на съпругата му - 2740 лева.


През 2011-а обаче се оказва, че жена му е успяла да подпомогне фирмите, в които участва в тежки за тях периоди, така че през следващата година те очевидно са се стабилизирали и са й се издължили, като от Европа - 5 са й върнали 109 991 лв. (чл.134 от ТЗ), а 53 500 лв. е получила от Йори ЕООД. По същото време е създадено и едноличното дружество с ограничена отговорност Миза -71.


По-интересна е историята около


скандалния кмет на Созопол Панайот Рейзи

който се прочу с купища нарушения на закона при обществени поръчки. През 2007 -а той подава задължителната декларация, която отразява имотното му състояние от предишната година, когато става кмет ( 2006-а ). Точно тогава той купува къща от 188 кв. м с двор от 333 кв. м срещу 142 000 лв. и вила в курорта Боровец, разположена на 90 кв. м с 500 кв. м двор за 18 485 лева. Същата година се сдобива и с нива в с. Извор на цена 3500 лева. Съпругата му Иванка си купува Мерцедес за 10 000 лв., въпреки че вече притежава БМВ. Ипотечните кредити на морския градоначалник са в размер на 300 000 лв., но пък от продажба на недвижимо имущество е обявил приход от 62 799 лв. и от наем - 1600 лева.


Още на следващата година обаче Рейзи не само си обслужва кредита, но и успява да спастри от заплата 11 023 лв., и декларира депозит в банка за 60 хил. евро. И това при положение, че официалните му допълнителни доходи са ...1504 лева. През 2009-а промяна в имотното му състояние не е настъпила, но през 2010-а вече е успял да пласира доста изгодно собствена нива във Велинград от 984 кв. м за 320 хил. лева. С тази продажба очевидно решава въпроса с кредита си, тъй като той вече не му стои като задължение. Странно как някой е дал толкова пари за мижавата му нивичка, макар и в курортно селище, при положение че той самият година по-късно успява да закупи един декар земеделска земя в Созопол само за 40 200 лева. През същата година пък продава два парцела в с. Ровадиново за ... 243 034 лева.


Младият кмет на Пловдив


Иван Тотев също е доволно състоятелен

Семейство му притежава известния хотел Империал, а той самият е декларирал пред Сметната палата доста дялове във фирми - 5% в РИГ Комерс ООД, регистрирано на адреса на семейния хотел, 5 на сто от ПлутонООД, а в Пловдив тур ООД, чийто предмет на дейност е туризмът, хотелиерството и ресторантьорството, държи 25 на сто. Градоначалникът е собственик и на част от парцел от 330 квадрата в Пловдив, който е получил като дарение.


През 2007-а става кмет на район Източен в Града под тепетата, а през 2011-а като областен управител декларира солиден банков влог в размер на 58 705 щ. долара. През отминалата си преди седмица година уведомява държавните одитори, че е получил допълнителни средства в размер на 13 682 лв., а съпругата му 2162 лева.


Герберският депутат Николай Мелемов

който победи несменяемата кметица на Смолян Дора Янкова, на последните местни избори също е доста състоятелен човек. Първата си декларация той представя през 2010-а като народен представител. От нея става ясно, че притежава два апартамента в Смолян от по 100 кв. м и един в София - от 63 кв. метра. Собственик е и на малка къща с двор и на два парцела в с. Брягово (общо 1900 кв. м), а също на близо 17 дка земя в Павел баня, където има и стопански постройки. Според документи те са били закупени със заеми. Според декларацията Мелемов влиза в парламента с два кредита - от 48 000 евро и 36 900 лева. Самият той на свой ред е дал заем на фирма Дермакс ООД в размер на 10 675 лв и успял да заработи допълнителни доходи от 30 111 лв. извън възнаграждението за заеманата от него длъжност. От следващата му декларация - през 2011-а, става ясно, че вече е успял да спести 10 000 лв. от заплатата си като народен представител, изплатил е лизинга на колата, а кредитите му са се стопили до 45 000 евро.


Очевидно


смолянският градоначалник

макар и спестовник (тъй като през 2012- а кредитът му намалява до 30 000 евро), е любител на новите автомобили, тъй като миналата година отново сключва договор за лизинг за 25 000 лева. За времето, откакто е влязъл в парламента, докато стане кмет, допълнителните му доходи са спаднали значително и те са около 2500 лева. За сметка на това съпругата му е заработила 9232 лв. допълнително.


Началникът на старопрестолния град - ВеликоТърново - Даниел Панов

по образование е военен със специалност машинен инженер, но преди управляващата партия ГЕРБ да си го хареса и да го направи кмет на последните местни избори, е натрупал близо десетгодишен опит в областта на туризма.


От декларацията му, която е подал в края на 2011-а, става ясно, че той и съпругата му Даниела притежават солидна къща от 229 кв. м и двор от 640 кв. м в Арбанаси, земя и сграда във Велико Търново от 190 кв. м, апартамент от 140 кв. м с гараж в Горна Оряховица и апартамент от 65 кв. м в морския курорт Равда. Посочени са и три кредита за над 100 хил. лв. и нито един влог. Странното е, че през пролетта на 2012 -а, когато подава следващата си декларация, задълженията вече липсват, а на негово име се появява и депозит от 7062 лева.


Независимият градоначалник на южния курортен град Сандански


Андон Тотев, който вече трети мандат управлява града

се различава от повечето си колеги с това, че предпочита да държи парите си в банки. Той започва кариерата си на кмет (според декларацията му от 2007-а) с влогове от 15 261 щ. д. и 17 470 евро, които били спестени от заплата. Година по-късно получава в наследство вила в Сандански и парцел в с. Джигурово. Вложенията му са вече 30 хил. лв. и 19 728 евро, а съпругата му София има 18 хил. лева. През следващата 2009-а влоговете на семейството се увеличават. Тотев вече има 31 640 лв., 20 211 евро и 16 496 щ. долара, а съпругата му вече е натрупала 38 хил. лева. В същата година тя придобива и дялове от фирмите Доса плод ООД , Деси - Т ООД и Сеа карс ООД. През следващите години официална промяна в имотното му състояние няма, дори влоговете на семейството му намаляват малко. Според хората в региона обаче кметът им едва ли е обеднял - според коментарите им през ръцете му минават милиони от европейски проекти, а за развитието на града не било направено кой знае колко. Градът бил останал без общински имоти, без парк, без въздух, без плодохранилище, без автогара , без детски площадки и тревни площи, а върху тях се строи с разрешения от кметството. Името на Тотев беше забъркано и в разследване на инициативния комитет, който го издигна за последните избори. Криминалисти от полицията в Сандански чрез графологическа експертиза установиха, че в изборните списъци срещу имената на 130 жители на общината са поставени фалшиви подписи. Прокуратурата на свой ред образува наказателно производство за съставяне и ползване на неистински документ. Тези факти бяха съобщени официално от прокуратурата в града, но на този етап делото не се движи напред.


Един от безспорно състоятелните кметове

у нас е градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов. Още преди парламентарните избори през 2009-а, когато той бе водач на пиринската листа на ГЕРБ, е декларирал завидно материално положение. Притежава 1/2 апартамент от 120 кв. м в центъра на Благоевград, къща от 262 кв. м и двор от 527 кв. м в София, апартамент в черноморския курорт Св. Влас от 52 кв. м и жилищна сграда в софийското село Плана, а също и къща от 87 кв. м с двор 520 кв. м в Рударци. Наличните му пари в брой по това време са 140 000 лв., но е теглил и кредити от три банки на сума над 250 000 лева. Преди да стане народен представител е собственик на три фирми: Камбитов и син, от Лес Инвест притежава 50% и от Форест Бул98 процента. По-късно ги прехвърля на жена си. От последната му декларация, вече като кмет, става ясно, че промяна в имотното му състояние няма, но както кредитите, така и депозитите му са се стопили.


Георги Икономов - човекът, който на последните местни избори успя да се справи с дългогодишния кмет на Банско Александър Краваров, също е състоятелен човек. През 2010 -а, като народен представител от групата на ГЕРБ, той декларира къща от 180 кв. м с двор от 450 кв. м в Банско. По това време Икономов няма влогове, но пък е дал 49 000 лв. заем на фирма си Иванико тур ООД. Съпругата му Павлина е подпомогнала същото дружество с 24 200 лева. Икономов е притежавал дялове и във фирма Василак 20 ООД , а съпругата му - в Пирин хънтър ООД. Преди да стане народен представител през юли 2009 -а е заработил от хонорари и дивиденти около 12 хил. лв., а съпругата му за цялата година - малко над 24 000 лева. През 2012 -а, когато подава новата си декларация, вече като кмет на Банско, имотното му състояние не се е променило, но е успял да изплати задълженията си, а съпругата му дори успява да спастри 5300 лева. По това време тя придобива и дяловете на мъжа си в дружествата Иванико тур ООД, Иванико ЕООД, Василак 20 ЕООД , Ай джи консулт ООД, ЕПИКК Инвест ООД и да си докара доходи от допълнителни дейности и от дивиденти за близо 20 хил. лева. А самият Икономов е получил едва 5000 лева.


В обобщение, можем да кажем, че повечето от нашите градоначалници далеч не могат да бъдат наречени бедни. И това е добре. Но колко по-богати ще излязат от властта може би ще разберем след години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във