Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТОМОВ ШАМАРОСВА ЕКСПЛОАТАТОРИТЕ

В деловодството на парламента отлежава законопроектът на Евролевицата за минималното заплащане на труда. Скромно наречен от Александър Томов фундаментално нов закон, който решава проблемите в тази сфера, проектът бе сред законодателните приоритети на евролевите депутати. В него се предлага от първи януари идната година заплащането на труда да става на час. Определеното минимално възнаграждение за един час е 600 лева, когато с работодателя е сключен трудов договор, и 850 лева, когато трудово правоотношение няма. С други думи, хората на Томов настояват за 100 хиляди лева минимална работна заплата от началото на 99-а година.


Мотивите за внасянето на законопроекта са спадът на реалните доходи на населението и необходимостта от нова социална политика в България. Целта ни е да провокираме дебат по политиката на доходите и да се даде прозрачност на бъдещите правителствени намерения в социалната сфера - подчерта Томов. Според него в частния сектор и т. нар. сива икономика заплащането не е установено, а това означава, че наетите работници са подложени на силна експлоатация и произвол от страна на работодателите.


Вносителите претендират, че са изработили първия проектозакон, който реално защитава правата на работещите както в бюджетната, така и в небюджетната сфера и частния сектор. За работодателите, които не спазват разпоредбите, проектът предвижда санкции до 10 млн лв., а при системни нарушения - отнемане на правото за извършване на стопанска дейност. Г-н Томав обаче непспира дотук. Той обяви, че през май ще бъде издадена Бяла книга, описваща нарушенията на недобросъвестни работодатели.


Законопроектът е съгласуван със синдикатите. Като истинска социалдемократическа партия Евролевицата поддържа добри отношения със синдикалните организации - похвали се Николай Шопов, член на политическия съвет на партията и секретар по синдикалните въпроси. След проведените консултации представителите на КНСБ и КТ Подкрепа одобриха философията на проекта и усилията на Евролевицата за провеждане на нова по-справедлива социална политика. За онези, които не разбират философията, Александър Томов обстойно разясни, че само шамаросването на експлоататорите може да пробуди средната класа. Евролевите ще дискутират проекта и с останалите парламентарни сили, но по-същественото е, че партийните им организации ще го разясняват по места.Започваме едномесечна борба в цялата страна, патетично информира лидерът им.


Малко неясно обаче остава за какво точно ще воюват хората на Томов? За заплати според потребностите или за заплати според възможностите? За възраждане на произвоство и създаване на стабилен частен сектор или за бедна държава с богат народ? Или пък целта е друга?


Внесеният законопроект едва ли ще се превърне в действащ закон. Това обаче не пречи обществото да види лозунга за социалната справедливост високо издигнат в ръцете на Александър Томов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във