Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТОМОВ СЕ ВКОПЧИ В ЧЕСТТА НА ПАГОНА

Изпълняващият длъжността председател на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) Александър Томов продължава да се бори колегата му от Сдружението на българските писатели Иван Бориславов да запази поста генерален директор на БНР. Преди две седмици изборът на поета за шеф на националното радио бе обявен за незаконосъобразен от тричленен състав на Върховния административен съд. Ден по-късно съветът реши да започне процедура по избирането на нов шеф на Драган Цанков4, като кандидатурите трябваше да бъдат издигани от членовете на НСРТ. Първоначално Томов се подписа под единодушното решение, но по-късно се отказа от своя вот и реши еднолично да подаде жалба пред по-висшия петчленен състав на административния съд. Тя бе внесена в сградата на ВАС във вторник (23 април).
Според Закона за радио и телевизия, който регламентира поведението на НРСТ, подобни жалби могат да се отправят до съда от името на съвета, ако са одобрени с обикновено мнозинство от петима негови членове. В момента зад Томов стоят актьорът Йосиф Сърчаджиев и писателите Ивайло Петров и Димитър Коруджиев. Те подкрепиха морално началника си, но не се обявиха официално срещу това решение на съда.

Разглеждането на жалбата е насочено за 11 май.

Причината Томов да смени позицията си се оказа интервю на колежката му от НСРТ Светлана Божилова преди десетина дни, в което тя се противопоставя на Томов, Сърчаджиев и Коруджиев. След това последният обяви, че ще съди Божилова, а тя го предизвика на публичен диспут. И двете намерения обаче свършиха дотук.
Срокът за обжалване пред съда изтече в четвъртък (26 април), без да бъдат получени други молби. Юристите очакват, че още на първото си заседание съдът ще отхвърли жалбата като недопустима. Според противниците на Томов в НСРТ Георги Лозанов, Светлана Божилова и Иво Драганов решението със сигурност ще е такова, ако се окаже, че под личната си жалба председателят е ударил печата на медийния съвет. В четвъртък по тяхно настояване Томов е показал документа, който по думите на Светлана Божилова е подаден от името на медийния съвет, въпреки че това противоречи на Закона за радио и телевизия. Това може да се счете за нещо повече от недобросъвестност, а със сигурност е превишаване на правата. Съветът е оформил документ със съвсем друго съдържание - коментира тя действията на Томов. - Ние ще сезираме със становище ВАС и ще искаме по-ранна дата за произнасяне по жалбата му.
Докато текат съдебните процедури около жалбата на Томов изборът на нов генерален директор ще чака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във