Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Възможно е ГЕРБ да управлява

Времето трябваше да се използва за ваксинация. Лятото беше пропуснато. Беше изпусната възможността да се даде и личен пример. В рамките на една година и преболедувах, и се ваксинирах, ако се налага ще сложа и трета доза и то пак публично. Това заяви пред Нова телевизия Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ. 

На въпрос за цената на тока, Дончев заяви: "Имам подозрения, че има спекулации при търговията с ток. Ако можех да го докажа - щях да говоря с имена. Не може сега да сме в дискусия за размяна на идеи, а отдавна трябваше да са взети решения какво ще направи държавата".

"Не можем да виним бизнеса за нищо. Вярно е, че той е енергийно неефективен спрямо конкурентите си в Европа. Ако коментираме отговорностите за енергийната криза – над 50-60 процента тя е привнесена отвън. Не е коректно да твърдим, че няма и чисто български причини за кризата", допълни той. 

По думите му е възможно ГЕРБ да управлява. "Труден отговор е с кого. Не мога да обещая, че ще се случи. Много е ниска вероятността за това. Партиите са разделени. Носили сме отговорност в много коалиционни формати. Когато сме имали разногласия и шум в коалициите е било именно заради различните виждания, но винаги се е търсил компромис заради общата цел. Трябва обаче да има лидер, който да поеме отговорността", категоричен е Дончев.

Според него лидерството на Борисов като партиен лидер не подлежи на въпрос. "Възможни са и други варианти за министър-председател, имаме ресурс за това", допълни той.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Дупница, че е готов да подаде ръка на всяка партия, която застане до лекарите в полза на ваксинацията. "Да направим 50 000-60 000 ваксинирани на ден", подчерта бившият премиер по повод празника на лекарите днес. 

Той настоя, че политиците трябва да търсят обединение и да не се мразят. „Сега трябва да търсим обединение, а не разединение“, каза Борисов. И не пропусна да посочи, че за него Румен Радев е разединил нацията.

По думите на Борисов трябва да има обединение и за състоянието на държавата, като отбеляза, че високите цени на тока вече водят до фалити.

Борисов днес посети Дупница. Градът отбелязва официалния си празник днес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във