Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Управлението е заредено с известна доза нестабилност

Управлението е заредено с известна доза нестабилност, но не заради ГЕРБ, а заради самата му конструкция, коментира пред бТВ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Въпреки това обаче той е убеден, че засега няма реални сигнали за загуба на политическа подкрепа.


"ГЕРБ ще прави каквото трябва, докато може", увери още Дончев.


Той изрази надежда тлеещото напрежение в Реформаторския блок да е част от дебата, свързан с раждането на нещо ново, на една стабилна политическа конструкция, която е от полза за българското дясно. Дончев обаче отказа да отговори кой трябва да стане лидер на Реформаторите. По думите му в политиката силното лидерство е от ключово значение. А в случая с блока е, че те не могат да седнат един до друг и да си говорят. "Аз знам, че когато има спор, разрешаването му не е с ръкопашен бой". Така вицепремиерът коментира създалото се напрежение в редиците на Реформаторския блок.

Относно Божидар Лукарски и неговата компетентност като министър на икономиката, Томислав Дончев каза, че той си изпълнява съвестно задълженията. По негови думи не е необходимо да бъде специалист по макроикономика, за да оглавява ведомството, а да има ясна визия за икономическо развитие. Основната задача на Лукарски трябва да бъде да привлича чуждестранни инвеститори, а другата - промяна на цялата бизнес среда, най-вече по отношение на малкия и среден бизнес, подчерта вицепремиерът.

Той призна, че е изпуснал дискусиите по темата със задължителното гласуване в последните дни, тъй като инвестирал всеки свой ден и час в справянето със ситуацията около еврофондовете. Въпреки това Дончев подкрепя задължителното гласуване, но след като се даде шанс на суверена да се произнесе по темата.

Ситуацията с усвояването на европейските пари е тежка, посочи той и увери, че основната цел е тази година да приключи с по-малка загуба на средства. Дончев бе категоричен, че загуба на евросредства ще има, но отказа да каже конкретна сума. Има и голяма вероятност плащанията да започнат през втората половина на следващата година, което ще окаже негативен ефект върху българската икономика, подчерта още вицепремиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във