Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията

Машинното гласуване е правилна стъпка. То не е 100% сигурно и позволява манипулация. По-притеснително е, че здравните специалисти предупреждават, че е изключително нехигиенично в условия на пандемия един и същи тъчскрийн екран да се пипа от различни хора през 5 минути. Но щом има консенсус сред обществото, че машинното гласуване решава всички проблеми на изборния процес, единственото, което остава за политиците и институциите, е да се съобразят с това. Това заяви пред Нова телевизия  вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. С тях и с готовността да министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото. Трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията. Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", категоричен е Дончев.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само от последните няколко месеца. "Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7, 8 или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, възниква почти веднага след създаването й преди 30 години", каза още вицепремиерът.

Дончев беше категоричен, че когато в страната има нестабилност и протести, това ерозира доверието. 

По думите му част от Министерския съвет е участвал ако не в изписването, то в редакцията на текстовете. Той уточни, че министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Екатерина Захариева също са взели участие в подготовката на проекта за нова Конституция. "Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни и вътрешни експерти и членове на Министерския съвет работиха по текстовете", изтъкна той.

"В крайна сметка как ще изглеждат измененията ще се произнесе Великото народно събрание. Това е рамката, това е предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано", каза още Дончев.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във