Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Рашков е част от предизборния процес

Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на нас. Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Според него държавният глава Румен Радев е опасен за демокрацията.

"Тримата основни претенденти за спечелване на президентските избори следват един и същ формат – кандидат, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. Причините за това са повече от една. Първо, такъв е форматът, когато действащият президент работи с инициативен комитет, опитва се да си издигне надпартийната конюнктура, в тази среда много трудно се работи с партиен кандидат. По-дълбоката причина е друга – един партиен кандидат излишно би партизирал вота", каза зам.-председателят на ГЕРБ пред bTV.

По повод попадането на бившия министър на външните работи и на отбраната от кабинет на ГЕРБ Николай Младенов в "Досиетата Пандора", Дончев заяви, че Младенов е дал ясно обяснение, че фирмата, посочена в разследването, е регистрирана, след като Младенов е бил министър - заради намерението му да прави бизнес. "Доколкото той поясни, тя никога не е извършвала някакъв вид дейност. Тук остават оценките, когато говорим за компании, регистрирани в юрисдикции с преференциално данъчно третиране, които се движат между това колко е законно и колко е морално", допълни той. По думите му не е незаконно политиците да имат офшорки, но поради изискванията на законодателството за публичност на имуществото подобна собственост трябва да се декларира.

"Това, че си политик и си на висока длъжност не означава, че не можеш да имаш някаква собственост, но в ушите на хората това, че някой притежава офшорка, се е превърнало в синоним, че някой крие пари. Обичайно хората са прави, но невинаги. По-големият морален проблем е друг. Ако предположим, че въпросните държави и юрисдикции са с по-добро данъчно третиране, това означа, че въпросната личност иска да плаща по-ниски данъци, отколкото плащат гражданите", добави политикът.

Дончев отрече да има офшорка, както и че ГЕРБ има практиката да купува гласове на изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във