Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев предлага по Конституция средното образование да е задължително

Вицепремиерът Томислав Дончев отново лансира идеята си за промяна в Конституцията, чрез която основното образование да стане задължително. "В екипа ми имаше спор дали основното образование не е твърде ниска цел. Има аргументи средното образование да е задължително", отбеляза Дончев пред БНТ. Той аргументира предложенията, изтъквайки изграждането на по-конкурентна икономика. "Богатството се формира, ако произвеждаш по-скъпи неща", обясни още вицепремиерът.

По думите му е необходима промяна в Конституцията, като след това държавата трябва да полага двойни усилия - полицаи, психолози. "Щом законодателството има норма, съвсем логично е да има санкция за неизпълнението. Аз не съм убеден, че само и единствено глобите биха решили въпроса", уточни все пак Томислав Дончев. 

Според него е редно да има ограничаване на права на хора, които нямат поне основно образование, тъй като образованието е безплатно. Правителството полагало много усилия в сферата на образованието, но било необходимо и училището да подготвя децата за ежедневието, тъй като сега това не е застъпено в необходимата степен.

Отделно вицепремиерът посочи, че работи по съкращаване на държавната администрация. До две седмици очаквал предложенията на министрите. 130 000 души в момента работят в държавната администрация. "Ако колегите не са достатъчно амбициозни, запазвам правото да гоним по-амбициозни цели", каза още Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във