Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Правителството ще остане, докато не се е скъсала връзката му с гражданите

Правителство ще остане докато има смисъл, полза и може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката му с гражданите. "Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате "оставка". Това заяви в парламента вицепремиерът Томислав Дончев по време на дебатите по вота на недоверие към правителството. 

Той цитира Аристотел и подчерта, че най-важно не е да спечелиш войната, а да организираш мира.

"Българското общество и държава трябва да събере сили, да приключи с това хронично заболяване, каквото и да коства. Корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки. Тя се бори с институции и закони. Уважаеми дами и господа народни представители, какво не ни достига при условие, че и институциите, и законите са ни взети от практиката на най-развитите държави? Някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно. Корупция в България има от 10, от 20, от, 30, от 40, от 60, от 100 години", посочи Дончев.

По думите му дори съставът на Народното събрание да бъде подменен с 10-20% нови депутати, това не би помогнало за по-ефективна борба с корупцията в България.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова определи мотивите за вота на недоверие, внесен от социалистите, като "семпли, без аргументи", а прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията, била в стила на партийните тезиси отпреди 30 години, съдържащи само обещания и лозунги.

"Смятам, че е изключително лош политически вкус легитимирането и институционализирането на обръщенията и изказванията емоционално от неопитни политици, именно тук от тази трибуна. Това дискредитира всички ни. За пети път БСП внасят вот на недоверие. Използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да предизвикат политическа криза и предсрочни избори. Не сте проявили особено въображение и собствен прочит по избора на темата с корупция за този мандат. Надеждата ви е да намерите извънпарламентарна и президентска подкрепа, но уви, заблуждавате се. Улисани в лидерски битки, колегите вляво разчитат на всичко, което носи дивидент – от козички, до спекулации с компромати и снимки. В заплашително свития юмрук на президента видяхте знак и надежда, че дошло вашето време", допълни тя.

След приключването на дебата по вота, депутатите приеха гласуването му да се проведе на 21 юли от 11:30 часа.

Междувременно протестът около Народното събрание продължава. Сградата все още е обградена от полицейски кордони, въпреки че броят на протестиращите е намалял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във