Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев посъветва президента да се смири и да си гледа работата

"Поведението на президента Румен Радев ми прилича на безсмислената армейска команда "Шашкай се във всички посоки". Така вицепремиерът Томислав Дончев отвърна на критиката от страна на държавния глава към поведението на правителството при овладяването на епидемията от коронавируса.

"Раздаването на костюми да не се бърка с раздаването на мартеници", обърна се Дончев към президента. Той подчерта, че ако има ограничения при снабдяването с предпазни средства, то те не са парични. Единствените ограничения са заради липса на артикули на международния пазар.

"Горд съм с бизнеса, че сме в състояние да произвеждаме. Доколкото си спомням армейските команди "кръгом" и "бегом марш" се подават от висшите към нисшите чинове, за да извършват последните движения без много-много да мислят. Но тук няма новобранци и не сме на занятие по строева подготовка. Коя команда да изпълняваме – от 3 март - за сваляне на карантинните мероприятия или коя? Президентът да следва собствената си препоръка – да се смирим и да си гледаме работата. Кризата вади най-доброто от обществото, но се боя, че не вади най-доброто от политиците“, заяви Дончев по адрес на Радев.

По повод предупрежденията на президента, че скоро ще има гладни бунтове, вицепремиерът посочи, че през социалното министерство и общините правителството осигурява храна на около 60 000 души .

"Като изключим ресторантите и баровете, за всички останали бизнеси няма забрана да работят", продължи той, допълвайки, че част от заводите са затворили, защото нямат поръчки от чужбина за продукцията си.

Да не бъркаме анонси с решения. Някой казва, че има намерение да направи нещо и ние го приемаме за направено“, каза още Дончев по повод сравненията между предприеманите от българското правителство мерки и тези от правителствата на други държави

Шефът на логистичния щаб - главен комисар Николай Николов, отчете, че на болниците са раздадени 53 975 високоспециализирани маски, 53 975 специализирани маски, 946 950 маски за обща употреба, 3392 високоспециализирани костюми за многократна употреба, 10 050 - еднократни и 40 180 многократни за обща употреба защитни очила, 6000 предпазни шлема и 158 хил. литра спирт.

Днес логистичният център ще разпредели 1 милион ръкавици, 6500 предпазни облекла, 19 хил. предпазни маски, 4000 шлема, изброи още той. Допълнително за разпределение пък оставали 4505 защитни маски, 354 700 маски за обща употреба, 945 многократни костюма и 1743 еднократни..

Повече от 60 фирми са предложили оферти за изработването на маски. Офертите са на сайта на логистичния център. Три фирми шият облекла за многократна употреба и ще имаме 30 000 нови облекла до края на април и почти 100 000 до края на май, обяви също така шефът на логистичния център.

Пет други фирми са преминали успешно тестовете на Института по отбрана и организират производство на костюми, а при една вече има искане от Германия за изкупуване на цялата й продукция.

Николов отбеляза, че предпазни костюми и маски са раздадени и на доброволците. А автомобилните вносители са помогнали с коли.

Още със сформирането на Националния оперативен щаб беше обявено освобождаването на 8000 костюма от държавния резерв. Те бяха раздадени на болниците за първия удар, припомни ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Той отчете и решението на здравното министерство и НЗОК, лечебните заведения за извънболнична помощ да получат 85% от средните си приходи, за да платят режийни разходи, лекарства и заплати на персонала, въпреки че заради извънредните мерки са прекратили дейността си.

От изказванията на Николов и Мутафчийски обаче пак не стана ясно, защо при това изобилие от предпазни средства някои най-елементарни неща трудно се намират в аптеките. За сметка на това научихме как вървят нещата в Китай.

"В Китай вече се отпускат мерките и е любопитно да видим как се справят. Те са два месеца преди нас. Веднага щом се покаже тенденция, че нещата са овладени, бихме могли да предложим разхлабване на мерките, но в такъв порядък, че да не ни застрашава втори пик. Заради мерките в България не се случват страшни неща. Имаме добри резултати. Труповете не могат да се скрият, каквото и да си приказват хората, че не ги тестваме и не ги откриваме. Общата смъртност не може да се скрие. Това е показателят, който показва че се справяме добре на този етап. Това не значи, че така ще продължим, ако започнем да се лигавим с мерките“, сподели Мутафчийски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във