Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: От гледна точка на партийната логика оставането на кабинета носи само щети

„Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна.“ Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него писането на нова конституция "не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“.

Той повтори тезата на ГЕРБ, че първоначалният текст на проекта за нов основен закон, който бе представен официално от партията,"като политическа рамка и посока отговаря на очакванията на хората по площадите".

Но въпреки това Дончев отправи и своите критики към проекта и призна, че "със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова, защото за ремонт на Конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета.“ Той припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

Томислав Дончев обяви, че "тази седмица ще има новини, тя е натоварена с необходимостта да има новини“.

По думите му голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. "Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: "повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции", отбеляза вицепремиерът пред БНР.

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури“, категоричен е Дончев. 

По темата с оставката на Данаил Кирилов като правосъден министър той каза: "Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба. Все още има достатъчно кандидати за министри“.

"Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските граждани не са убедени в тяхната истинност", каза още Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

По въпроса с внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ добави: "С настоящите текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират" - заради това, че има законодателен "дефект" и няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.

Томислав Дончев повтори и тезата си, че "престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация", както и че от гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети. Дончев не се ангажира с прогноза колко губи ГЕРБ от ситуацията, но каза, че със сигурност губи. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във