Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Основното образование да е задължително по Конституция

Налага се промяна в Конституцията, която да наложи задължително основно образование. Причината е, че има безотговорни родители, които не правят необходимото децата да бъдат в клас. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг след заседание на представители в Министерски съвет на институциите, ангажирани с проблема.

"Налице са проблеми с мерките за принуда, които правителството се старае да наложи. Глобите по Закона за предучилищното и училищното образование обаче се оказаха неефективни", подчерта Дончев.

Вицепремиерът отчете, че в последните две години държавата е върнала в клас над 40 хиляди деца. Над 19 хиляди са децата, които държавата е върнала в детската градина и в училище през тази учебна година.  

"Броят на новоотпадналите за тази учебна година е намалял три пъти. Броят на отпадналите е 5 200 ученици към 30 април", каза още той. 

През следващите месеци структурите ще работят за гаранции включените деца в системата да бъдат задържани, като Дончев акцентира и върху превенцията, както и върху положителните стимулиращи мерки за подпомагащите органи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че се създава организация, за да се следи дали децата посещават училище всеки ден:

"Когато детето не дойде сутрин на училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта е бил на банкет, облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че са го свалили от автобуса, тъй като не си е купил билет. Това е предизвикателство, за съжаление, пред което са изправени хората на терен", заяви Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във