Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев обяви, че няма да става премиер

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да става министър-председател. 

„Правителството трябва да бъде оглавено от лидера на партия, какъвто аз не съм. Това не е само техническа работа. Самата конституционна логика предполага лидерът на най-голямата политическа сила – тази, която е спечелила изборите, който е убедил хората, че има правото да води, той да стане министър-председател. Дори в една объркана ситуация, дори в момент политическа криза, аз считам, че това е подмяна и не е честно“, обясни Дончев пред БГНЕС.

Според него от ситуацията няма лесен изход. „Обществото е разделено, което е безспорен факт. Нека не мерим коя половина е по-голяма, но държавник, който го е грижа и за обществото, и за държавата, не може да допринася за разделението. Една оставка на министър-председателя, оставка на правителството, вероятно би успокоила голяма част от обществените напрежения. От друга страна – за нас са гласували 1 млн. души. Ние имаме 100 хил. души членове. Те са против! Те считат, че това е поддаване на натиск“, обясни той. 

По-рано премиерът Бойко Борисов лансира вариант, при който той ще се оттегли на поста, а правителството ще продължи да управлява в рамките на този парламент. "Ще продължа разговори с коалиционните партньори и ще предложа, включително вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи", съобщи Борисов на националната конференция на ГЕРБ, беляза от напрежение и нападение над журналисти. 

Вицепремиерът от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов намекна, че управляващото мнозинство ще се опита да опази властта до редовните парламентарни избори през март, казвайки, че изборите ще проведат, когато е отредила конституцията. 

Днес е 28-ят ден от антиправителствените протести. Палатковите лагери в София остават. Движението в центъра на столицата остава блокирано на три ключови места - при Орлов мост, на кръстовището при Софийския университет и на кръстовището при бул. "Цар Освободител".​ В 19.00 часа ще започне поредният протест, който има три основни искания - оставка на кабинета, на главния прокурор и провеждането на предсрочни избори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във