Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Няма разкол в ГЕРБ

Няма разкол в ГЕРБ или между отделните власти. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след заседанието на Министерски съвет по повод изказването на президента Румен Радев за разцепление в партията.

"Емоциите са обострени, но това не се случва за първи път. Думичката разкол или разцепление в ГЕРБ се върти сигурно от 2011 или 2012 г. Съдейки, по консолидацията на партията и резултатите от изборите, такова нещо няма“, обясни Дончев.

Той подчерта, че не иска да участва в политически интриги, ако има такива. Вицепремиерът коментира и проекта за модернизация на бойната авиация. 

"По въпроса за проекта за модернизация на бойната авиация не веднъж съм казвал, че е добре дебатът да бъде преди всичко експертен. Не е хубаво, когато политиците коментират конкретни марки на самолети. Това създава впечатлението, че изборът е предимно политически, а той трябва да бъде на експертите по бойна авиация не на политиците на базата на една или друга симпатия“, обясни Дончев.

Тази сутрин президентът Радев заяви, е премиерът и Цветан Цветанов все повече си противоречат.

"Надявам се ГЕРБ да възприеме държавническия подход на Борисов, защото действията и декларациите му все по-често противоречат с тези на Цветанов. Той разбира повече от апартаменти, отколкото от изтребители, а единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот и някой друг му задава курса". 

Вчера Радев и Борисов обявиха примирие. След среща на "Дондуков" 2 те обявиха, че имат обща позиция, че държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси.

Миналата седмица по предложение на ГЕРБ парламентът създаде анкетна комисия, която да разследва решението на служебното правителството "Герджиков" за закупуването на шведски изтребител "Грипен" и подозренията на ГЕРБ, че президентът Румен Радев е настоявал за такова. От БСП заподозряха, че комисията се създава, тъй като от партията на Бойко Борисов се страхуват от решимостта на Радев за борба с корупцията по високите етажи на властта. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във