Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира подадената днес оставка от председателя на Централната избирателна комисия Стефка Стоева и определи мотивите ѝ като разбираеми. Коментарите, че оставката ѝ е заради конфликт между двамата, той определи като "нагли спекулации", предаде БНТ. "Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате", категоричен е Дончев.

"Уважавам г-жа Стоева като човек и професионалист. Мисля, че заедно с този състав на ЦИК работихме добре и резултатно заедно. Доказателство за това са последните местни избори, които протекоха добре, въпреки всички предизвикателства", посочи той.

"Действащият Изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той спешно трябва да бъде изменен. В него нито е записано какъв тип трябва да са машините (има поне 3 вида), нито кой ги осигурява. Това не е изненада, доколкото между политическите сили в Народното събрание няма консенсус по темата. На база тези текстове, нито ЦИК, нито Министерския съвет, нито "Информационно обслужване", нито който и да било друг, може да похарчи бюджетни средства и да закупи машини, защото няма нито това право, нито това задължение", поясни вицепремиерът.

Той каза още, че машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. "Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес", посочи Дончев.

"Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от Министерския съвет би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от Народното събрание, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес", изтъкна още вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във