Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев и Светият Синод ще обсъдят мерките в храмовете срещу епидемията

Вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъди с митрополитите на Българската православна църква провеждането на масови събирания в православните храмове в дни на пандемия. Срещата се инициира заради предстоящите големи християнски празници и ще се състои в Синодалната палата в столицата.

До този момент към Българската патриаршия бяха отправяни единствено вербални призиви Църквата да се включи в мерките срещу разпространението на коронавируса. Заплахата от заразата не се отрази на църковните обичаи и богослуженията в дните от Великия пост продължават да се отслужват при отсъствието на ограничителни мерки.

Църквата се включи в борбата срещу COVID-19 като разкри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа.

На този фон интелектуалци и общественици изпратиха отворено писмо до отговорните институции, подписано от 200 души с призив достъпът на вярващите до храмовете да бъде временно преустановен заради епидемията.

Религиозните служби са преустановени на много места в Европа. Ватикана взе безпрецедентното решение всички великденски служби да преминат в отсъствието на богомолци. Ограничителни мерки предприе и гръцката църква, която отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии, които ще се провеждат в съкратен вариант.

Ограничен е достъпът на християните до светите места в Йерусалим и Витлеем, джамиите в свещените за исляма градове Мека и Медина също са затворени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във