Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев и Даниел Митов станаха зам.-председатели на ГЕРБ

Даниел Митов

ГЕРБ проведе Национално събрание на партията. Събитието бе изцяло онлайн, без присъствие на медии. Посоченият мотив за това беше епидемиологичната обстановка в страната. Форумът се проведе в НДК, но там присъстваха главно членове на ръководството на ГЕРБ. С онлайн връзки с централите на партията в страната участваха останалите представители на партията. 

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и бившият външен министър Даниел Митов са новите заместник-председатели на партията. Те заемат местата на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова и кмета на Бургас Димитър Николов, гласуваха делегатите по предложение на Борисов.

"С този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия и трябва да кажа, че това е много важно в момента – нашите партньори много внимателно гледат и слушат. Искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ", заяви лидерът на на партията Бойко Борисов.

Даниел Митов се представи като човек с 20 г. опит в политиката, който винаги е принадлежал на българската десница. "Че нямало ляво и дясно са политически лакърдии.  Хората, които говорят, че нямало ляво и дясно, ще го разберат скоро. През Европа се чертаят тежки геополитически разделения и ГЕРБ трябва да отстоява ясни принципи. С номинацията в мое лице има ясна посока къде стои партия ГЕРБ и каква ще бъде нашата политика", каза той.

В изказването си Митов атакува президента Румен Радев заради официалното съобщение от прессекретариата на държавния глава след срещата на източния фланг на НАТО във формат Б9, на която били осъдени опитите за намеса на Русия в региона. "На тази среща беше приета критична за Русия декларация. Ние видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация. Българският президент не само е скрил декларацията, опитва се да играе някаква мошеническа игра на "тука има – тука няма" с геополитическите интереси на България", каза новият зам.-председател на ГЕРБ.

По думите му декларацията осъждала руските агресивни действия и военно присъствие в близост до НАТО. Декларацията осъждала саботажа от руска страна, визирайки експлозиите в оръжейни складове в Чехия.

Митов изчете декларацията на английски, а Борисов заяви: "Ще направя превод на български. Нищо странно, двуличието е прилично на тези хора. Едновременно флирт с Русия. Едновременно, когато Байдън говори по тази тема, нямаш мъжеството да вдигнеш юмрук да кажеш "Чакайте, не съм съгласен с тази декларация."

Томислав Дончев призова разговорът между партиите "да се върне на ниво "политическа прагматика", защото "политиката не е само крясъци".

Събранието бе открито от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Първата точка в дневния ред е да се направят промени в устава на партията. Единодушно всички делегати увеличиха броя на Изпълнителната комисия. Освен председател и двама заместници, тя ще има и 12 членове. Може с решение да определят териториални отговорници.

Както се очакваше, беше направено предложение двамата зам.-председатели - кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, да бъдат сменени от ръководните си постове в партията. Борисов излезе лично, за да обяви мотивите си. 

"На предишното заседание освободихме Цветанов. Изобщо не е такава хипотезата с кметовете на София и Бургас. За времето, за което те управляват тези градове, те направиха толкова много, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Каква ми е логиката? Предстоят два много тежки месеца срещу много пари, изправени срещу нас. Парите на олигархията", заяви лидерът на партията. Той предложи Фандъкова и Николов да се съсредоточат върху работата си като кметове, но в същото време да запазят местата си в Изпълнителната комисия.

"Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, оттегляме предложението. Искам да им оставя тези три години да работят повече за градовете си, да помагат повече на партийците и да сме пак заедно", каза още Борисов. 

Делегатите приеха предложението на лидера си. Само Бургас не одобри отстраняването на Димитър Николов. Делегатите от София обаче подкрепиха Фандъкова да напусне поста на зам.-председател. Нямаше изказвания от страна на Фандъкова и Николов. 

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев вече не са членове на Изпълнителната комисия. Те напускат по собствено желание. 

"Красимир Велчев - една лоша дума не мога да кажа за него", каза Борисов и обясни, че Велчев остава в партията, за да работи "ГЕРБ да има обновление". За бившия председател на вътрешната комисия към парламента Пламен Нунев лидерът на ГЕРБ посочи: "От Русе направихме един прекрасен град. Но направихме някои грешки". "Менда - тя беше един от темелите на финансите. И тя продължава да работи за партията, на нейно място ще влязат нови хора. И на тримата - едно огромно благодаря за работата, която са свършили", обясни Борисов.

ГЕРБ избра за нови членове на Изпълнителната комисия - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов. 

"Най-добре справилата се с пандемията държава, айде да не говорим в света, но мисля, че ние проведохме най-мъдрата, най-целенасочена, най-навременна политика. И българите в голямата си част изобщо не разбират, че има пандемия", коментира Борисов кандидатурата на здравния министър в оставка Костадин Ангелов. 

Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева вече не са членове на Контролната комисия. И шестимата от общо седемте членове на комисията напускат по собствено желание. Новите членове са Михаела Крумова,  Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова и Полин Гълъбова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във