Банкеръ Daily

Общество и политика

Томислав Дончев: Длъжни сме да предложим правителство

От ГЕРБ представиха анализ на резултата си от парламентарните избори.

"Благодарност към българските граждани, който въпреки всички опити да бъдат отвратени от изборите, гласуваха. Българската демокрация е жива“, заяви в началото на брифинг в централата на партията досегашният вицепремиер Томислав Дончев. Той благодари на всички изборни администрации. Дончев уточни, че пресконференцията е трябвало да бъде водена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но той участвал в "серия от международни разговори".

"Най-важното е, че това е победа въпреки всичко. Въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естественото изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки агитацията в изборния ден", каза още Дончев.

"Свърши времето на големите приказки, дойде време да се взимат решения", подчерта досегашният вицепремиер. "Като първа политическа сила, ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове да бъде подкрепено в следващия парламент. Но правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи би могло да работи. Победителят е един, откъдето и да го погледнете - като брой на гласовете, като това кой е на първо място по общини, области, брой народни представители", добави той.

"ГЕРБ печели 14-и избор, откакто съществува като партия и пети поредни парламентарни избори. На тези избори ГЕРБ побеждава в 24 изборни района, ДПС в 3, „Демократична България“ в два, а „Има такъв народ“ и БСП по един", обобщи данните административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и продължи: "Неслучайно 70% от работещите дават вота си за ГЕРБ, това са тези, които създават БВП на България. Изключително важно е да отбележим какви са демографските фактори на гласоподавателите на ГЕРБ. От изключително важно значение е устойчивостта на присъствието на ГЕРБ във възрастовата група от 30 до 60 години. Това е икономически активното население на страната. От известно време забелязваме и тенденция за гласуване за ГЕРБ от т.нар. „група на пенсионерите” и на тези избори близо 19% от пенсионерите дадоха вота си за ГЕРБ. 42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а 52% са със средно образование. ГЕРБ традиционно запазва своето присъствие в областни е градове. 40% от гласоподавателите на ГЕРБ са в областните градове, но приблизително 42% от живеещите в села и в малки населени места, малки градове, дават своя вот за ГЕРБ."

Бившият външен министър Даниел Митов, който беше избран за депутат, явил се в листа на ГЕРБ, изтъкна, че партията на Борисов е спечелила с "огромна преднина пред втория и не може да бъде заобикаляна при съставянето на правителство". Такива опити можели да доведат страната до криза. Той посочи, че от Европейската народна партия недоумявали как техни членове в България се опитвали да "вкарат комунистите през задната врата". Митов наблегна на това, че лидерът на партията победител трябва да състави правителство.

"Временните заключения на доклада на ОССЕ казват, че основните свободи по време на изборния процес са били спазени, като цяло администрацията е работила адекватно. Изборите са били конкурентни и изборната правна рамка осигурява адекватна основа за провеждането на изборите. Друго заключение е че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи. Държавата има нужда от говорене за идеи за развитието си, а не за това, кого да махнем. Не може фокусирането върху една личност да бъде градивна политическа цел", отчете Митов.

Досегашният здравен министър Костадин Ангелов, който също бе избран за народен представител от ГЕРБ, обобщи, че парламентарните избори били организирани перфектно, имало и много добра организация в COVID секциите. Били ваксинирани и всички желаещи членове на секционните избирателни комисии. "През цялата кампания мълчах, слушах лъжи и критики, свързани с подготовката за изборния ден, за самия протокол. В крайна сметка проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация", категоричен е той.

По думите му страната се справя с третата вълна и това е очевидно е за всички. "Процентите на положителните проби спадат. Наблюдаваме и какво се случва с нашите съседи. Не сме искали помощ от други държави, както направиха много от тях. Реанимациите ни издържаха, има ремдесивир за всеки в лечебните заведения. Всичко това е на базата на решенията, които взехме без да се страхуваме и без лъжи", отбеляза Костадин Ангелов. "Да управляваш България означава да защитаваш интересните на всеки отделен български гражданин – не да разделяш, а да обединяваш. За да управляваш България ще трябва да управляваш с ясни послания и мерки. Не от телевизора, а там – от болниците", допълни той.

Томислав Дончев отчете, че опитите да бъде заобиколен първият, завършват зле. "Властта тежи много и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака", смята той.

Според Митов президентът Румен Радев имал своята роля в някои "задкулисни процеси". Очевидно било и неговото желание да се състави служебен кабинет. Дончев пък изтъкна, че не се страхувал от служебен кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във