Банкеръ Daily

Общество и политика

Тома Биков оглави анкетната комисия за БНР

Тома Биков

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за спирането на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември в продължение на 5 часа. Предложението дойде от парламентарната група на "БСП за България". "За" гласуваха 120 народни представители, "против" - 2 и 2-ма се въздържаха. Комисията се създава за срок от два месеца.

За председател на комисията бе избран Тома Биков от ГЕРБ. Нейни членове са Диана Саватева от ГЕРБ, Александър Симов и Иван Ченчев от БСП, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Красимир Богданов и Росен Живков от "Обединени патриоти" и Боряна Георгиева и Симеон Найденов от "Воля - Българските родолюбци".

Припомняме, че на 19 септември Съветът за електронни медии се срещна с журналисти от редколегията на БНР заради скандала. На срещата присъстваха журналисти от "Хоризонт", програма "Христо Ботев" и бивши служители на радиото, Силвия Великова и Даниела Късовска, която досега бе зам. главен редактор на "Хоризонт". Те представиха обстоятелствата около свалянето от ефир на Великова и отнетия ѝ ресор "Правосъдие". Веднага след срещата започна заседанието, на което съветът трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над програма "Хоризонт" от новото ръководство и спирането на сигнала в цялата страна

СЕМ реши, че ще обяви на заседание на 27 септември дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Очакваше се на 24 септември да бъде обявено какви стъпки ще предприеме медийният регулатор за кризата в радиото. Окончателното решение обаче се отлага, тъй като за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на Костов, защото няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябва да са налице три такива нарушения.

Съветът ще наложи глоба на националното радио за нарушение на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на санкцията ще бъде уточнен допълнително. По единия член глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната глоба е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон радиото трябва да излъчва 24 часа. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното правото на гражданите на достъп до информация.

"Националното радио е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на служителите в него и уронва престижа на една авторитетна медия". Това писа в отворено писмо до медиите генералният директор на радиото. От позицията му стана ясно, че няма намерение да подава оставка. Той заплаши критиците си със съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във