Банкеръ Daily

Общество и политика

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

S 250 0bf0f689 a37e 4e88 9e73 894639796987

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента. Законопроектът е внесен в Народното събрание още през 2018 година.

Обединените патриоти" и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора“, каза пред БНР Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от „Демократична България“.

Той даде пример с бюджета на горските стопанства, които намаляват с всяка година. „И тези горски служби, които трябва да опазват от кражби, незаконна сеч, незаконен лов – те получават все по-малко и по-малко. За последните десет години той е паднал пет пъти, този бюджет. Явно е, че имаме неразбиране за нуждите от горско стопанство и от гори в България в тези политически сили“, посочи Белев.

Тома Белев обясни, че откакто е приет новият Закон за горите през 2011 година, през годините винаги е имало лобистки предложения, с които се иска определени инвестиционни предложения да могат да се осъществяват в горските територии, без да се изключват от тях, без да се заплаща такса за инвестиционно залесяване.

Имаме т.нар. гори на хартия, тоест те ще се водят гора по документи, а реално там ще има къща, сграда, лифт, писта или нещо друго, което не изпълнява горско-стопански функции", посочи общинският съветник.

По подобен начин стоят нещата с енергийни обекти и водно-стопански обекти, допълни Белев. „Хайде да не изключваме от горската територия, те са малко и т.н., но всъщност това е форма на държавна помощ към съответните бизнеси. Ако вие искате да правите някакъв друг бизнес върху горска територия, даже върху ваша горска територия, вас ще ви принудят да я изключите“, поясни той.

Това е с цел поевтиняване на определени бизнеси, коментира Тома Белев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във