Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТОКУДА КРЕДИТ ЕКСПРЕСБАНК ПОИСКА ЛИКВИДАЦИЯТА НА ЛЕЙДИ ВСМ

Съдебната война за Токуда Кредит Експресбанк мина в нова фаза. От началото на тази година бившата главна изпълнителна директорка на кредитната институция Славка Иванова заведе серия от дела срещу банката. Сега срещу нея започва контранастъпление, което вече дава своите плодове.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че банката е поискала от Софийски градски съд да обяви Лейди ВСМ АД в ликвидация. Дружеството се контролира от Иванова и е собственик на близо 10% от акциите на кредитната институция. Мотивите на адвокатите на Токуда Кредит Експресбанк са, че на 14 март 1997 г. БНБ е отнела лиценза на финансовата къща Лейди ВСМ. Според все още действащия по това време Закон за банките и кредитното дело след отнемането на лиценза финансовата къща е трябвало да се самоликвидира заради изчезналия предмет на дейност. Да, но това не става и Лейди ВСМ се пререгистрира като лизингова компания. Сега Токуда Кредит Експресбанк е поискала от съда да поправи този пропуск и да обяви Лейди ВСМ в ликвидация. Съдът ще разгледа иска на банката на 13 октомври и според адвокатите й, докато не вземе решение, всички дела по искове на лизинговата компания срещу банката ще бъдат спрени. Търговското отделение на СГС вече е спряло някои от тях.


Токуда Кредит Експресбанк е спечелила няколко победи в съда срещу Славка Иванова. На 5 юни Върховният касационен съд е потвърдил прекратяването на производството по иска на Лейди ВСМ да се обяви, че Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз - дъщерна фирма на японската Токушукай Медикъл Корпорейшън, е придобила неправомерно акции за 8 млн. лв. от капитала на банката. Върховните съдии са отхвърлили претенциите на Лейди ВСМ, тъй като лизинговата компания не е внесла необходимата съдебна такса от 320 хил. нови лева в законоустановения срок.


Отхвърлен е и искът на Славка Иванова, която се опита да осъди банката с мотив, че й дължи 123 хил. лева. Историята е следната: през 1997 г. Лейди ВСМ на Славка Иванова продава за 1.2 млрд. стари лева офиса си на ул. Любата в София на кредитната институция, която по същото време се управлява пак от Славка Иванова. В договора за продажбата има клауза, според която Лейди ВСМ ще може да ползва офиса, докато съществува като фирма. По-късно тя се опита да осъди банката, че й дължи 123 хил. нови лева - разходи по сделката за покупко-продажба на офиса, но загуби делото пред СГС и сега ще обжалва пред Софийския апелативния съд.


Междувременно Токуда Кредит Експресбанк е поискала от Софийска градска прокуратура да направи проверка дали по случая Любата има извършено престъпление по реда на чл. 220 на Наказателния кодекс, който третира сключване на неизгодни сделки с имущество от длъжностни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във