Банкеръ Weekly

Общество и политика

Токсичният парламент

Пак слагат Главчев на гилотината

Социалистите бойкотираха работата на парламента заради отстранената си председателка.

Атмосферата в Сградата на Съединението е, меко казано, токсична. Седмици наред гледаме махленски скандали и екшън между управляващи и опозиция. Разпасаното поведение на депутатите възпира основната им работа - създаването на качествено законодателство. Ситуацията е изключително неприятна и вече почти е общо мнението, че парламентът е изчерпан, а обитателите му нямат необходимия капацитет и трябва да се саморазпуснат. Е, поне засега ги крепи едното европредседателство. Но то ще приключи в средата на 2018-а, а с него вероятно ще изтече и търпението на хората да гледат как т.нар. елит се държи, говори и изпълнява ангажиментите си.

Тази седмица обаче откровено се отличи. Натрупаното напрежение между ГЕРБ и БСП бързо оказа влияние и опонентите не загубиха никакво време, преди да се хванат за гушите. В сряда (15 ноември) станахме свидетели на безпрецедентна ситуация - за първи път лидерът на основната опозиционна партия бе изгонен от пленарно заседание. Парламентарният шеф Димитър Главчев посочи вратата на Корнелия Нинова, позовавайки се на чл.162 ал.1 от правилника на Народното събрание. Според този текст депутат може да бъде отстранен, ако оскърбява институцията, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента или други органи на държавната власт.

Формалният повод бяха незачетеното настояване на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарната зала и последвалите коментари на Нинова. Тя поиска той да дойде заради негово изказване, че в парламента има наркотрафиканти и изборни дилъри. По-досетливите се сетиха, че Борисов говори за социалистите Манол Генов и Георги Стоилов, но БСП явно искаше повече конкретика. "Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?", попита червената лидерка. Димитър Главчев й отвърна, че "това не е пленум на БСП" и я подкани да напусне залата. В създалата се суматоха Антон Кутев също бе наказан за две заседания, тъй като енергично скочи да защитава ръководителката си и настоя за оставка на председателя на Народното събрание.

Главчев даде десетминутна извънредна почивка, за да се поуспокои обстановката, но решението му бе посрещнато с бунт на червените депутати. След виковете "оставка" те решиха, че ще бойкотират остатъка от пленарния ден и се изнесоха от залата. Минути по-късно социалистите дадоха извънреден брифинг, на който официално поискаха оттеглянето на парламентарния шеф. Мотивът им бе, че Главчев ги е цензурирал и е нарушил свободата на словото. Те настояха и за отмяна на наказанията на Нинова и Кутев.

Левицата получи подкрепа от ДПС, което води своя лична битка срещу коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Председателят на движението Мустафа Карадайъ каза в кулоарите на парламента, че демокрацията в страната е в опасност. "България е парламентарна република, но имаме усещането за премиерска република. Проблемът, който открояваме, е двойния аршин на ГЕРБ по конкретни теми и поводи, включително и за морала", обясни Карадайъ. И даде да се разбере, че би подкрепил оставката на Главчев.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня, като по темата се изказа Цветан Цветанов. Неговата позиция бе, че БСП умишлено нагнетява напрежение и че Главчев се е  придържал към правилника, поради което нямало основание за искане на оставката му. Освен това водачът на депутатите от ГЕРБ изтъкна, че е склонен да подкрепи отмяната на наказанията на Нинова и Кутев.

През юни опозицията също поиска оставката на председателя на парламента, но тогава го спасиха четири гласа.

За нагнетяване на напрежението в Народното събрание сериозно спомогнаха и изказванията на ГЕРБ и БСП по темата за разследването на приватизацията. Още в понеделник (13 ноември) управляващите оповестиха, че започват да събират мнозинство за промени в конституцията и че очакват "златен пръст" от Корнелия Нинова, като не пропуснаха да отбележат участието й в раздържавяването на "Техноимпекс". След размяна на становища "червените" дадоха принципната си подкрепа за разследване на приватизационните сделки. Но поставиха условия - в разследването да бъдат включени "концесиите и групировките, където било раздадено част от материалното богатство на държавата". "Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата", изказа се Нинова.

Думите й взривиха управляващата партия, която поиска да знае кого визира предводителката на социалистите. "В ГЕРБ страхливци няма", отбеляза "тежката артилерия" Десислава Атанасова. Но общите впечатления бяха, че може би само тя не е наясно за кого говори Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във