Банкеръ Daily

Общество и политика

Тодор Кантарджиев: Здравният министър е опасен за здравето

Колеги на пенсионирания  проф. Тодор Кантарджиев и политици от различни партии настояват той да се върне на работа.

Пенсионираният директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев се нахвърли върху служебния министър д-р Стойчо Кацаров с обвинение, че е "опасен за здравната система“, а в същото време е „много полезен на частните структури“.

"Д-р Кацаров го видях по време на коронакризата в интервюта. Той говореше, че това е някаква скрита световна конспирация, че няма такъв вирус, че заболяването е леко. Неща, които са коментирани, но се оказаха неверни“, коментира Кантарджиев пред Би Ти Ви. Той допълни, че здравният министър така и не му е благодарил за работата в Центъра за последните над 30 години.

Професорът не е сигурен дали би се върнал на предишния си пост, ако му предложат. „Има много негативи едно такова връщане под натиск и много хора ще искат да направят един реванш. Опасни хора са, затова се страхувам за колегите, които стачкуват“, каза Кантарджиев.

Той определи настоящото ръководство на здравето иронично като „тези, които направиха толкова много за здравеопазването преди 20 г.“. По думите му те сега са върнати, за да го „дооправят“.

Колеги на пенсионирания  проф. Тодор Кантарджиев и политици от различни партии настояват той да се върне на работа. В понеделник 30 бивши колеги на Кантарджиев се събраха на протест пред Националния център по заразни и паразитни болести. 

Протестиращите служители определиха като странно пенсионирането на Кантарджиев преди изборите. Според тях Кантарджиев е човекът, който трябва да води стратегията на държавата за справяне с епидемията от Covid-19. 

Здравното министерство обяви на 7 юни, че Националният център по заразни и паразитни болести е с ново ръководство. Досегашният ръководител проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран, поста му ще заеме проф. Ива Христова. Тя ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс за нов директор. Проф. Кантарджиев беше член на Националния оперативен щаб до разпускането му, като активно участваше в редовните брифинги на структурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във