Банкеръ Daily

Общество и политика

Тодор Чобанов е притеснен от идеята на Фандъкова за отварянето на детските градини

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов е притеснен от идеята на градоначалника Йорданка Фандъкова и обявените от премиера Бойко Борисов намерения детските градини и яслите да отворят на 14 декември, ако има намаляване на случаите на заболели от коронавирус.

Като причина за притесненията си Чобанов посочи, че в столицата все още има прекалено много високо разпространение на заразата, както и това, че сред персонала на детските заведения има хора в напреднала възраст, които са изложени на по-висок риск.

Зам.-кметът поясни, че предстои специално заседание по темата за детските градини на Софийския оперативен щаб. "В София ситуацията с пандемията е далеч от това, което смятаме за безопасно за детските градини. Ще направим специално заседание, за момента ситуацията ни тревожи", каза той пред БНТ.

По думите му, спрямо общите размери на пандемията, заболеваемостта в детските градини е била доста висока преди затварянето им.

"Длъжни сме да отчетем възможностите за справяне с такава ситуация. Има доста болни хора, в карантина, доста напуснаха - най-вече възрастни хора, които имат притеснения. Сега подобни случаи са много малко", каза още заместник-кметът. Той уточни, че все пак ако детските градини бъдат отворени, че организирано служебното извинение на отсъствията на децата.

Във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че общината е готова да отвори детските заведения на 14 декември. Здравният министър проф. Костадин Ангелов също каза, че ако тази седмица първите положителни тенденции за укротяване на разпространението на COVID-19 се запазят, от понеделник детските градини и яслите ще отворят. Ако в четвъртък вечерта данните показват ясна тенденция, в петък ще има заповед за яслите и детските градини, поясни той.

Коментарите на столичния градоначалник и на здравния министър дойдоха след като в понеделник премиерът Бойко Борисов пръв заговори, че е възможно на 21 декември последните наложени ограничения да отпаднат, а детските заведения да отворят още на 14 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във