Банкеръ Daily

Общество и политика

„Тихото гнездо“ в „Двореца“ в Балчик откри сезона

С картини, рисувани специално за галерията „Тихото гнездо“, културният център „Двореца“ в Балчик също откри летния сезон.

Става дума за изложбата на живописеца Румен Райнов, който е рисувал любимия си Балчик и околностите му, улавяйки го в различни настроения според слънчевата светлина в отделните сезони и часове на деня.

В Балчик съм бил на пленери, на почивка и винаги са ми се запечатвали невероятни картини в съзнанието - сподели Румен Райнов, който е роден в Търговище, а днес е в крайморския град, за да открие изложбата си.

„Как диша морето, как разкрива багрите си – това ме интересува в този град. А освен това и старият Балчик е пълен с тайни – рисувал съм го така, както си го представям през 30-те години на миналия век – романтичен и изпълнен с превратности“ – разказа още Райнов.

Директорката на културния център Жени Михайлова подчерта, че независимо от паузата, „Двореца“ се връща към нормалния си творчески живот с амбициозна програма. Ще има поетични и музикални вечери, кино прожекции, театрални постановки и концерти. Михайлова увери бъдещите гости на Балчик, че отново ще има творчески срещи на откритата сцена, но най-важното събитие през август ще е показът на златното съкровище от Калиакра, открито от археолози преди две години.

Припомняме, че съкровището, скрито в глинено гърне, бе открито в крепостта Калиакра, под пода на помещение, опожарено в края на XIV век. То съдържаше 957 предмета, сред които 11 златни обици, два пръстена и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато, 28 златни и 873 сребърни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета. Монетите датират от периода между 1402-ра и 1404-та година. Сред тях има такива от времето на Иван Александър, Иван Стратимир, както и татарска монета.

Смята се, че ценните предмети основно са принадлежали на султан Баязид Йелдъръм (1389-1402 г.), а малка част – на предшественика му Мурад I (1362-1389 година). Предполага се, че съкровището е било скрито в гърнето в края на XIV век от някой военачалник на татарите от ордата Актав, които по онова време плячкосват северното Черноморие и най-вече грабят столицата на Добруджанското деспотство - Калиакра. За отмъщение мястото, където се е бил разположил, е било опожарено. При проучвания на същата опожарена сграда в периода 2014 - 2017 г. там бяха намерени част от сребърен обков от църковна книга, катарама за колан от бял нефрит, както и 26 медни монети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във