Банкеръ Daily

Общество и политика

Тихомир Стойчев: Нанесен бе нокдаун на ГДБОП, отклонява се вниманието от по-големи скандали

Очаквах, че ще бъдат проведени някакви мероприятия, които да отклонят вниманието от по-големите скандали, но не вярвах да се удари ГДБОП на толкова високо ниво. На службата е нанесен нокдаун. Това заяви пред БТВ бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев. Думите му са във връзка с арестите и обвиненията в организирана престъпна група на антимафиоти от ГДБОП.

„Мислех си, че политическия елит ще бъде малко по-мъдър. Всички подобни операции трябва да се съгласуват и на политическо ниво. Това, което се случи ще рефлектира и във връзките ни със службите в чужбина. Ще се смути работата на службата при всички случаи“, убеден е Стойчев.

По думите му, ако тези хора са виновни е нормално те да понесат своята наказателна отговорност, но трябваше да стане по друг начин. „Едва ли не се внушава, че са привикали първия високопоставен служител и са му връчили 5000 лева. Неговата заплата вероятно е толкова. Потребителският пазар на кокаин е твърде стеснен. Може би той е трябвало да мине транзит през страната ни. Малко количество е трябвало да се остави на българския пазар. Службите е трябвало да действат с т.нар. контролирана доставка, за да се пресече канала. Около 30 милиона е генерираната печалба на година на нашия пазар, 100 000 се плаща, за да се осигури чадър. Това количество в никакъв случай не струва 5000 лева. Този високопоставен служител не би рискувал за толкова малка сума“, смята бившият директор на ЦСБОП.

Според него не малко пари от тези структури се харчат за логистика. „Изграждат цяла система по модела на службите. Самият контингент, срещу който службата работи, биха могли да отмъстят на служителите в МВР. Освен това не е тайна, че може да има замесени и политици, като потребители на тази стока. Както всяка организирана престъпна дейност и тази търси своите канали“, обясни Тихомир Стойчев.

Той допълни, че при Ивайло Спиридонов, който се раздели с поста си ръководител на ГДБОП след акцията, се е развило нещо друго. „Търсеше се начин той да бъде отстранен. Длъжността му е много привлекателна“, убеден е криминалистът.

По думите му служба „Вътрешна сигурност“ е директно подчинена на министъра. „Представете си, че е нарушена една автономия, с този случай те доказват себе си. Елементът провокация също не бива да се омаловажава. Не е изключено агент да е играл като провокатор. Лично на мен ми се е случвало агент-митничар с инициали А.П. да ме е разработвал. Каза ми, че ГРУ има интерес да работи с мен. Оказа се, че той е подсъден. След това чух, че той продължаваше да има срещи с оперативни служители“, разказа Стойчев. Той призна, че му се иска тази операция да е полицейска. „В същото време мисля, че има и политически нюанси, защото прекрасно отклонява вниманието от други скандали“, обобщи Тихомир Стойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във