Банкеръ Daily

Общество и политика

Тихомир Безлов: Някой трябва да отговаря за трагедията в "Ечемишка"

За съжаление, направиха демокрацията виновна за човешкото безгрижие и липсата на последици. Мисля, че има достатъчно демократични държави, които са показали как се управляват публични средства и те обикновено се управляват по-добре от държавите, които не са демократични. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в коментар за стойността на човешкия живот у нас след трагедията в тунела "Ечемишка" в интервю за БНР. 

"Наблюдавайки 27 години обществената безотговорност тук си мисля, че въпросът е в това как обществото иска да контролира съществуването си. Според мен, рационалният подход е  - има някакви институции, които са отговорни за тази публична инфраструктура, да я наречем така. Би трябвало и да има някакви хора, които носят някаква отговорност. Съответно, тези хора да я поемат тази отговорност след подобен инцидент. Не говорим за политическа отговорност, а за съдебна, наказателна", обясни Безлов.

Според него, ако има промяна в броя на хората, съответното количество виновни, те да си носят някакви последици, тогава ще намалим и трагедиите.

"Навсякъде и в богати, и в бедни държави стават такива човешки трагедии, но просто трябва да има виновни и някаква последица и тези неща да се знаят. Трябва да има нормален ред", поясни експертът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във