Банкеръ Weekly

Общество и политика

ТИХ ПРЕВРАТ В БАНКА ДСК?

От няколко седмици Банка ДСК е спряла фирменото кредитиране. Причината е, че ръководството й не може да взема решения за предоставянето на подобен род заеми. Дейността на управителния съвет на банката на практика е блокирана. Председателят му Спас Димитров и досегашният изпълнителен директор Николай Каварджиклиев все още чакат банкерските си сертификати от БНБ.


След като на 5 май тази година падна държавната гаранция върху влоговете в Банка ДСК, надзорният съвет трябваше да подаде документите за лицензиране на членовете на управителния съвет на банката в БНБ. До момента обаче със сертификат са само изпълнителните директори Виолина Маринова, Асен Друмев и Кристофор Павлов.


Проблемът със сертификата на Спас Димитров за изпълнителен директор произтича от това, че той няма петгодишен стаж във финансовия сектор. Димитров бе избран за председател на ДСК в края на май 1997 г., което му дава право да получи сертификат само за член на управителния й съвет.


В Банка ДСК вече върви слухът, че изпълнителният директор Кристофор Павлов - син на председателя на Комисията по защита на конкуренция Николай Павлов, вече се представял като бъдещия председател на управителния съвет на банката.


Междувременно през април тази година, в отсъствието на Спас Димитров и Николай Каварджиклиев, управителният съвет на банката приел вътрешни правила за провизиране на кредитите, срещу които двамата отсъстващи твърдо се противопоставяли. И този акт допълнително подхранва интригата за противоборство между шефовете на банката. Според новите правила всеки кредит, просрочен макар и с един ден, се провизира с 15 процента. В същото време Наредба N9 на БНБ гласи, че подобна провизия се полага за заеми, по които плащанията са просрочени с повече от 30 дни.


Голямата част от длъжниците ни плащат със закъснение от един или два дни. Новите вътрешни правила веднага поставят тези кредити в по-рискова група, споделиха служители на ДСК, пожелали анонимност. По тяхно мнение целта на операцията е да се създаде впечатление, че кредитният портфейл на банката се е влошил. При новите правила ще е необходимо да се заделят големи суми за провизии, които се вземат от положителния финансов резултат. Така през май и юни печалбата на ДСК значително ще намалее.


Вината за това ще се стовари върху Спас Димитров, като председател на управителния съвет, и върху Николай Каварджиклиев, който отговаря за кредитирането. Това може да стане удобен мотив за изваждането им от управлението на банката, изтъкват банкери и припомнят, че подобен случай преди време имаше в БИОХИМ.


Интрига се заплита и около сертификата за изпълнителен директор на Николай Каварджиклиев. Преди да замине за САЩ в началото на май, документите му са били подадени в Централната банка заедно с тези на Кристофор Павлов, Асен Друмев и Виолина Маринова. Служители на управление Банков надзор са уверили Каварджиклиев, че отговаря на изискванията и няма да има пречки за получаването на сертификата. Но при завръщането си от Америка той с учудване разбира, че такива все пак са възникнали - с мениджърския му стаж.


Николай Каварджиклиев работи в ДСК от 15 февруари 1993 година. От септември 1996 до април 1997 г. по граждански договор е бил генерален директор за Южна България на КДА Хърсев и Ко, като продължава да работи и в ДСК. На 1 октомври 1997 г. Каварджиклиев спечелва конкурс за директор на клона на спестовната каса в Стара Загора. А през януари 1999 г. надзорният съвет на банката го избира за изпълнителен директор.


В БНБ все още умуват дали да включат в стажа на Каварджиклиев и шестте месеца директорстване в КДА Хърсев и Ко, защото точно те се оказват решаващи за това да остане изпълнителен директор.


В Банка ДСК се говори, че между Спас Димитров и Асен Друмев има конфликт и той тече с пълна сила. Твърди се, че преди две седмици Друмев неочаквано излязъл в еднодневен отпуск, точно когато управителният съвет на банката разглеждал молбата на редовен клиент от Стара Загора за получаването на голям заем. Отсъствието му провалило кворума и кредитът не бил отпуснат. Спас Димитров реагирал остро, като не е подписал молбата на Друмев за отпуск и поискал оставката му. Според запознати протоколът от въпросното заседание на управителния съвет вече е изпратен до надзорния съвет и сега той бил изправен пред дилемата Димитров или Друмев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във