Банкеръ Daily

Стефан Янев:

Тези мерки не целят да направят COVID ваксинацията задължителна

Служебното правителство е осъзнавало, че ще понесе критики заради "непопулярните действия" - така в своя позиция премиерът Стефан Янев нарича новите COVID ограничения, предвиждащи въвеждането на т.нар. „зелен сертификат“.

Янев посочва, че новите мерки са най-добрият вариант да се избегне локдаун. Чрез Фейсбук профила си той казва, че това са временни мерки.

За служебния министър-председател и колегите му "гарантирането на политическото оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания" да се постави под риск животът и здравето на българските граждани.

Стефан Янев още твърди, че мерките не целят ваксинацията да стане задължителна, но всеки трябва да може да носи и отговорност за решенията си.

„Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира“, уверява Стефан Янев.

В позицията си премиерът изтъква, че паралелно с пандемията, служебният кабинет трябва да се справя с кризата с цените на тока и организирането на изборите 2 в 1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във