Банкеръ Daily

Румен Радев:

Тези, които формират парламентарно мнозинство, да го правят с мисъл за бъдещето

Нека изчакаме до петък, за да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Движим се по конституция. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти по време на церемонията по връчването на наградата "Банка на годината". Така той отговори на въпроси, свързани с треия мандат и сформирането на служебно правителство.

Президентът Румен Радев призова сформирането на парламентарно мнозинство да се прави с морал и в търсене на устойчивост.

Държавният глава отново разкритикува решението да се отзоват 70 дипломатически служители на Русия и допълни, че е добре и всички експерти и публични говорители, които участват във формирането на общественото мнение, също да обявяват дали не получават финансиране от чужбина.

Президентът Румен Радев отклони всички въпроси, свързани със служебен кабинет или връчване на мандат на трета политическа сила, ако "Продължаваме промяната" не успеят да изпълнят своя, а ГЕРБ върнат втория:

"Няма смисъл да обсъждаме парламентарно мнозинство и неговите политики, преди да сме наясно дали ще бъде формирано. И нека наистина да изчакаме до петък, да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат", каза той.

Радев припомни, че сформирането на парламентарно мнозинство изисква устойчивост.

"Всеки, който работи за парламентарно мнозинство, трябва да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава установени парламентарни принципи, традиции, морални норми. Най-важното - така да бъде формирано, че има дългосрочна устойчивост“, посочи той.

За връщането на хартиените бюлетини държавният глава каза: "Нека изчакаме, за мен е важно да видя дебатите в пленарна зала. Имаше хора, които много силно настояваха с ясни аргументи да има машинно гласуване, нека ги чуем пак на какви позиции са, дали си пазят позициите".

Задава ли се енергийна криза у нас и можем ли да ѝ устоим: "Първо трябва да е ясно, че всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но това трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства. Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията", заяви Радев.

Според държавния глава това решение увеличава риска за България.

"Най-вече за нашата енергетика, за нашата икономика, за гражданите. И връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици отвън, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които формират общественото мнение, да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", заяви президентът Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във