Банкеръ Weekly

Общество и политика

Терзиева разпоредила процедура за "Странджа"

Разпоредих да започне процедура за изменение на общ устройствен план на Царево в частта, обхващаща природен парк „Странджа”, каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на изслушване в парламента относно необходимостта от предприемането на спешни мерки и действия от страна на отговорните министерства за предотвратяване презастрояването на природен парк „Странджа” и възможни наказателни процедури от страна на Европейската комисия срещу България за нарушаване на европейското екологично законодателство.

„През 2008 г. е одобрен общ устройствен план на Царево. Заповедта се обжалва. Така започва съдебната сага. На 15 януари 2014 г. е прекратено производство по заповедта. Един от основните елементи на регионалната политика е устройственото проектиране. Проблемът с общото устройствено планиране на Черноморското крайбрежие не е от вчера. Всеки е бил свидетел на безумни градежи и презастрояване”, заяви министър Терзиева.

„В рамките на правомощията ми на 30 януари разпоредих да започне процедура за изменение на общ устройствен плам на Царево в частта, обхващаща природен парк „Странджа”. До края на следващата седмица ще бъде финализирано и ще бъде изпратено за съгласуване с Министерство на околната среда и водите и Министерство на културата”, обясни Десислава Терзиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във