Банкеръ Daily

Общество и политика

Темпът на ваксинация у нас на практика е замрял

Д-р Николай Брънзалов

Темпът на ваксинация на практика е замрял, причините са много. Това е факт, който не говори добре за това какво ще се случи при една следваща вълна на коронавируса, коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов от БЛС.

"Няма вече проблеми с логистиката на ваксини. Всеки, който пожелае, може да намери в порядъка на минути вариант да отиде да се ваксинира и да се защити. Медицинските специалисти също са готови да ваксинират", допълни той.

Относно логистиката нещата могат да се ускорят, ако фирмите започнат да произвеждат еднодозови ваксини, а не 6 в един флакон. След като ние можем да ги съхраняваме един месец в нашите хладилници, определено ще се ускори до известна степен ваксинационният процес в България, смята д-р Брънзалов.

"Аз, когато разполагам с флаконче, на което трябва да събера шестима пациенти, е трудно постижимо и всичките желаещи да се ваксинират", допълни той.

По думите му, до този момент може да се похвалим, че много малко ваксини хвърляме.

"Хвърлянето на ваксините не говори добре първо за планирането на доставките. Второ, не говори добре, след като са планирани да им се види срокът на годност", каза още д-р Брънзалов.

Според здравния икономист Аркади Шарков макрофакторът за слабия интерес е ваксинационният национализъм. Много хора не припознават британски и американски ваксини, чакат руската.

Ще бъде интересен експеримент, ако руската ваксина бъде одобрена, дали ще се повиши процентът, смята Шарков.

По думите му, друга причина за слабия интерес към ваксините се дължи на ниските нива заболеваемост в момента и хората са спокойни.

Според него трябва да има по-активна агитация за ваксинация.

"Лекарите не са кол центрове, които да звънят на всички пациенти. Трябва да има централизиран списък и да се прозвъняват хората с призив "Идете да се ваксинирате". Това натрупване през ден да ти звънят на телефона ще доведе до резултат", предложи Шарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във