Банкеръ Daily

Общество и политика

Температурата на децата в яслите ще се мери с електронен термометър, Ананиев се е объркал за живачния

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка трябва да бъде много добре анализирана. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев, след като вчера беше взето решение за отваряне на детските градини и яслите от 22 май.

"С министъра на образованието Красимир Вълчев неслучайно сме написали указания, мерки в обем от 9 страници, които трябва да се спазват в детските градини и ясли", подчерта министърът на здравеопазването.

Той коментира и мотивите да остане в сила забраната за провеждане на абитуриентските балове.

"Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат след като мине фазата на разпространение", обясни Ананиев пред БНТ.

Министърът призна, че се е объркал във вторник, по време на брифинга в Министерския съвет, като е казал, че ще се използват живачни термометри при мерене на температурата на децата след отваряне на детските градини. Ще се използват само електронни термометри, тъй като живачните са забранени и "са само спомен от миналото".

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, категоричен е ресорният министър.

По повод това, че често се променяха издаваните от него заповеди по време на извънредното положение, Ананиев изтъкна, че не е изпуснал контрола, а целта е била предприемането на най-адекватните мерки. Той посочи, че работи прекрасно с Националния оперативен щаб. А щабът ще функционира докато прецени министър-председателят - това ще бъде най-рано до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни).

Министърът определи като неуместно вчерашното изказване на президента Румен Радев за това колко висока била смъртността по време на управлението на ГЕРБ.

"Има рязко намаляване на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани", аргументира се той.

За критиките на вицепрезидента Илияна Йотова към властта и мерките здравният министър каза, че не се сеща тя какво е свършила в продължение на 4 години. 

Той отново подчерта, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса. И допълни, че не се е отказал от реформите в здравеопазването, а ще търси консенсус след края на извънредна епидемиологична обстановка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във